Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018

Μεταπτυχιακά στο Λουξεμβούργο: Πλήρης Οδηγόςτης Κωνσταντίνας Πετροπούλου & της Ελίζας Σακκά

Το Λουξεμβούργο είναι μία μικρή χώρα της Δυτικής Ευρώπης με έκταση 2,586 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περίπου 600,000 κατοίκους. Έχει τρεις επίσημες γλώσσες, τα λουξεμβουργιανά, τα γαλλικά και τα γερμανικά και γειτνιάζει με τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Το φυσικό της τοπίο διαμορφώνουν οροπέδια, δάση και ποταμοί. Είναι μία πλούσια χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο και οι κάτοικοί της απολαμβάνουν πλειάδα παροχών και δυνατοτήτων. Ακόμα, διατηρεί το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και πολύ χαμηλά επίπεδα ανεργίας.

Επίσης, φιλοδοξεί να αναπτύξει και να εξελίξει το εκπαιδευτικό της σύστημα και στοχεύει στη δημιουργία ισχυρών διεθνών σχέσεων και συνεργασίας μέσω της υποστήριξης της ερευνητικής εργασίας. Ωστόσο, διαθέτει μόνο ένα Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου που ιδρύθηκε το 2003. Πρόκειται για μία πολύγλωσση και πολυπολιτισμική χώρα, ενώ μόνο το 2012 6,200 φοιτητές προερχόμενοι από 100 χώρες φοίτησαν στο πανεπιστήμιο. Τα μαθήματα διδάσκονται συνήθως σε δύο γλώσσες: Γαλλικά/Αγγλικά, Γαλλικά/Γερμανικά, Αγγλικά/Γερμανικά. Υπάρχουν σχεδόν 400 διεθνή προγράμματα που διδάσκονται στα αγγλικά, γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η άριστη γνώση των αγγλικών.
Μεταπτυχιακά στο Λουξεμβούργο: Το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου

Το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου διαθέτει τρεις Σχολές: α) Σχολή Επιστήμης, Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, β) Σχολή Γλώσσας, Λογοτεχνίας, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνών και Εκπαίδευσης, γ) Σχολή Νομικής και Οικονομικών. Ωστόσο,κάθε επιμέρους τμήμα παρέχει ανεξάντλητες δυνατότητες, καθώς ο κάθε φοιτητής μπορεί να επιλέξει το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει, από Δασοκομία μέχρι Ιατρική και από Τέχνες μέχρι Μαθηματικά. Επιπλέον, διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε μεταπτυχιακά προγράμματα, τα οποία φτάνουν τα 42 στον αριθμό.Επομένως, η ύπαρξη ενός μόνο πανεπιστημίου δεν στερεί από τους επίδοξους μεταπτυχιακούς φοιτητές τη δυνατότητα να επιλέξουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν. Ακόμα, παρέχονται μαθήματα γαλλικών και γερμανικών στους αλλοεθνείς φοιτητές από το πανεπιστήμιο με σκοπό να μπορούν να παρακολουθούν και τα μαθήματα σε αυτές τις γλώσσες.
Μεταπτυχιακά στο Λουξεμβούργο: Προϋποθέσεις αποδοχής

Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια αποδοχής ενός πτυχιούχου σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του πανεπιστημίου είναι τα ακόλουθα: α) απολυτήριο λυκείου, β) πτυχίο, γ) πανεπιστημιακά έγγραφα που να περιλαμβάνουν τα περασμένα μαθήματα με τους βαθμούς τους, δ) πτυχίο TOEFL ή IELTS στα αγγλικά ή αποδεικτικό έγγραφο ότι οι προπτυχιακές σπουδές πραγματοποιήθηκαν στα αγγλικά.
Μεταπτυχιακά στο Λουξεμβούργο: Κόστος σπουδών

Όσοι επιθυμούν να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου, πρέπει να καταβάλλουν δίδακτρα, τα οποία αυξομειώνονται ανάλογα με το εξάμηνο σπουδών. Κατά το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο τα δίδακτρα ανέρχονται στα 400€, ενώ από το τρίτο έως το έκτο εξάμηνο το ποσό των διδάκτρων πέφτει στα 200€. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υπολογίσουν και το κόστος των βιβλίων, το οποίο ετησίως ανέρχεται στα 400€.
Μεταπτυχιακά στο Λουξεμβούργο: Υποτροφίες και δάνεια

Το κράτος παρέχει στους φοιτητές υποτροφίες και δάνεια με σκοπό την κάλυψη των αναγκών τους. Αρχικά, η βασική υποτροφία αγγίζει τα 1,000€ ανά εξάμηνο και απευθύνεται σε όλους όσοι πληρούν τις τιθέμενες προϋποθέσεις. Επιπλέον, υπάρχει η υποτροφία κινητικότητας που προορίζεται για κάθε φοιτητή που σπουδάζει σε χώρα διαφορετική από εκείνη της κατοικίας του με σκοπό την κάλυψη του κόστους διαβίωσης. Το ποσό που παρέχεται ανέρχεται στα 1,225€ το εξάμηνο. Επιπροσθέτως, παρέχεται μία κοινωνική υποτροφία που εξαρτάται από το εισόδημα του κηδεμόνα του φοιτητή (το ανώτατο 1,900€ για κάθε εξάμηνο σπουδών). Τέλος, προσφέρεται μία οικογενειακή υποτροφία, η οποία ανέρχεται στα 500 ευρώ για κάθε παιδί που σπουδάζει, αν και πρέπει να πληρούνται και άλλες προϋποθέσεις. Ακόμα, υπάρχει δυνατότητα λήψης δανείου. Το βασικό δάνειο φτάνει τις 3,250€ ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο. Επιπροσθέτως, οι αλλοεθνείς φοιτητές επιτρέπεται να εργάζονται, αλλά μόνο part-time. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε εδώ.

Συμπερασματικά, το Λουξεμβούργο είναι μία χώρα μικρή σε μέγεθος, αλλά γεμάτη δυνατότητες και επιλογές. Το πανεπιστήμιο της χώρας δεν υπολείπεται σε τίποτα σε σχέση με τα πανεπιστήμια των μεγάλων ευρωπαϊκών μητροπόλεων, ενώ το ύψος των διδάκτρων σε σύγκριση με άλλα πανεπιστήμια δεν είναι δυσθεώρητο, γεγονός που το καθιστά προσιτό και προσβάσιμο από πολλούς. Ακόμα, δεν μπορούμε να λησμονήσουμε τη φυσική ομορφιά της χώρας και το γεγονός ότι αποτελεί ένα μικρό στολίδι της Ευρώπης. Επομένως, αξίζει να του δώσουμε μία ευκαιρία! Δε συμφωνείτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου