Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018

Έθιμο στην Ισλανδία τα Χριστούγεννα να κάνουν δώρα μόνο βιβλίαΟι λάτρεις του βιβλίου θα ζηλέψουν σίγουρα αυτή την υπέροχη χριστουγεννιάτικη παράδοση, αφού συνδυάζει τη χαρά της προσφοράς δώρου με την αγάπη για τη λογοτεχνία. Στην Ισλανδία, όμως οι άνθρωποι εμφανίζουν μια πνευματικότητα που εντυπωσιάζει, καθώς αυτή τη μέρα του χρόνου οι οικογένειες και οι φίλοι συνηθίζουν να κάνουν δώρα βιβλία ο ένας στον άλλον και να περνούν τη νύχτα με διάβασμα.

Το έθιμο αυτό είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα τους, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα σπίτια πλημμυρίζουν βιβλία. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ισλανδία, τα περισσότερα βιβλία πωλούνται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου κάτι βεβαίως που εκτιμούν πολύ από τους εκδοτικούς οίκους.

Αξίζει εδώ να πούμε ότι το μικρό νησί με τους μόλις 329.000 κατοίκους έχει μία ιδιαίτερη λογοτεχνική αύρα. Σύμφωνα με άρθρο του BBC, η χώρα έχεις τους περισσότερους συγγραφείς, τα περισσότερα βιβλία που έχουν εκδοθεί και περισσότερα βιβλία διαβάζονται από ότι οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Ένας στους 10 Ισλανδούς θα δημοσιεύσει κάποια στιγμή στη ζωή του ένα βιβλίο.

Ένα ακόμα ιδιαίτερο γνώρισμα της σχέσης των ισλανδών με το βιβλίο, είναι η αξία που αποδίδεται στο χαρτί, αφού τα e – books δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Ένας ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου ανέφερε ότι το βιβλίο είναι ένα τεράστιο δώρο για τη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου