Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018

Οι Μωμόγεροι για 4η χρονιά στο ΒάιμπλινγκενΤα τελευταία τέσσερα χρόνια Μωμόγεροι βγαίνουν στους δρόμους της γερμανικής πόλης Βάιμπλινγκεν ξεσηκώνοντας τόσο τους Πόντιους όσο και τους Γερμανούς πολίτες. Ο λόγος για το θίασο του Συλλόγου Ποντίων Βάιμπλινγκεν «Αργοναύτες». Σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Ιωάννη Ιντζέ, το δρώμενο δίνει ζωή στην παλιά πόλη και έχει καταφέρει να συζητιέται από όλους.

«Για εμάς τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής της διασποράς το δρώμενο λειτουργεί ως "εργαλείο εξωστρέφειας", με σκοπό την ανάδειξη του πολιτισμού μας» αναφέρει στο pontos-news.gr ο Ιωάννης Ιντζές. Ο θίασος θα αποτελείται από μέλη της χορευτικής ομάδας, οι οποίοι έχουν σκοπό να κάνουν τον κόσμο που θα τους παρακολουθήσει να περάσει καλά και να γελάσει με την ψυχή του. «Τα περασμένα τρία χρόνια το δρώμενο συντόνιζε ο Κώστας Αλεξανδρίδης, τον οποίο ευχαριστούμε από καρδιάς, γιατί η βοήθεια και η στήριξή του ήταν και είναι ουσιαστική στο να το παρουσιάσουμε και φέτος» τονίζει ο πρόεδρος.

Η γιορτινή πομπή θα ξεκινήσει από την πλατεία όπου βρίσκεται το δημαρχείο. Εκεί ο αρχηγός της ομάδας θα κάνει μια σύντομη περιγραφή του εθίμου, στα ελληνικά αλλά και στα γερμανικά. Αργότερα οι Μωμόγεροι θα ξεκινήσουν την παράσταση και με κουδούνια, φωνές, και χορό, και οι ήχοι του νταουλιού και του αγγείου θα διασχίσουν τις οδούς Lange Straße και Kurze Straße μέσα από πλακόστρωτα στενά. Αφού επισκεφτούν σπίτια μελών και φίλων θα καταλήξουν μπροστά από την ενορία Κωνσταντίνου και Ελένης. Εκεί θα ακολουθήσει χορός και γλέντι για όλους τους θεατές και τους χορευτές.«Το έθιμο έχει αγαπηθεί από όλους τους πολίτες της πόλης Βάιμπλινγκεν, αλλά κι από όλη την περιφέρεια. Ένα θα σας πω, το περιμένουν όλοι κάθε χρόνο πώς και πώς» εκμυστηρεύεται ο πρόεδρος. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ταξιδεύουν στο Βάιμπλινγκεν αποκλειστικά για να δουν από κοντά τους περίφημους Μωμόγερους.

Ελένη Κάλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου