Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018

Κίνα: Έρευνα για τα «πρώτα γενετικά τροποποιημένα βρέφη»Η Κίνα έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ενός κινέζου επιστήμονα, ο οποίος διαβεβαιώνει πως έφερε στη ζωή τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά στην ιστορία , κάτι που περιγράφεται ως «τρέλα» από πολυάριθμους ερευνητές.


Ο Χε Τζιανκούι, καθηγητής πανεπιστημίου στη Σεντσέν, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ (νότια Κίνα), ανακοινώνει σε βίντεο, το οποίο δημοσιοποίησε τη Δευτέρα στο YouTube, τη γέννηση «πριν από μερικές εβδομάδες» δίδυμων κοριτσιών το DNA των οποίων τροποποιήθηκε για να τα καταστήσει ανθεκτικά στον ιό του AIDS.

«Ζητήσαμε από τις υγειονομικές Aρχές της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ να αρχίσουν αμέσως λεπτομερή έρευνα για να διαπιστωθούν τα γεγονότα», αντέδρασε το βράδυ της Δευτέρας η Εθνική Επιτροπή Υγείας, προσθέτοντας πως «αποδίδει μεγάλη σημασία» στην υπόθεση.

Η ανακοίνωση του Χε Τζιανκούι προκάλεσε θύελλα επικρίσεων στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ακόμη και στους κόλπους του ιδρύματος του ερευνητή, του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας του Νότου, το οποίο τον αποκήρυξε και εξέφρασε το «βαθύ σοκ» του.

Ο επιστήμονας, ο οποίος σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ και διευθύνει στη Σεντσέν ένα εργαστήριο εξειδικευμένο στο γονιδίωμα, εξήγησε πως χρησιμοποίησε την τεχνική Crispr-Cas9, των λεγόμενων «γενετικών ψαλιδιών». Αυτή επιτρέπει να αφαιρούνται και να αντικαθίστανται ανεπιθύμητα τμήματα του γονιδιώματος, όπως διορθώνει κανείς ένα λάθος πληκτρολογίου στον υπολογιστή.

Οι δίδυμες, ο οποίες επονομάσθηκαν «Λουλού» και «Νανά», γεννήθηκαν με τεχνητή γονιμοποίηση από έμβρυα, τα οποία είχαν τροποποιηθεί πριν εμφυτευθούν στη μήτρα της μητέρας.
Πηγή: CNN GREECE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου