Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018

Γερμανός βουλευτής λέει «όχι» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕΗ ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι εφικτή, αλλά οι σχέσεις μπορούν να συνεχιστούν κατά τον πρώην αντιπρόεδρο της γερμανικής Βουλής και βουλευτή του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας (CSU) Γιοχάνες Ζίνγκχαμερ. Τομείς της μελλοντικής σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία είναι η ενίσχυση της τελωνειακής ένωσης, της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό, της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας και οι επενδύσεις στις υποδομές.Σε καμία περίπτωση η ΕΕ δεν πρέπει να υποχωρήσει σε θέματα κράτους δικαίου, ελευθερίας της έκφρασης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Υπάρχουν δύο χώρες στην Ευρώπη οι οποίες συνδέονται πολύ στενά με την Τουρκία. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας, και η Γερμανία λόγω της ιδιάζουσας σχέσης με τα 3 εκατ. πολίτες τουρκικής καταγωγής που ζουν στη χώρα και του γεγονότος ότι είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Και οι δύο χώρες προφανώς ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής και βουλευτής του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας Γιοχάνες Ζίνγκχαμερ στην ομιλία του πριν από τη συζήτηση με θέμα «Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αδιέξοδο ή προοπτική», την οποία διοργάνωσε χτες το βράδυ στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας το (προσκείμενο στο CSU) Ίδρυμα Χανς Ζάιντελ.

«Ο τίτλος της συζήτησης τα λέει όλα. Πολλά πράγματα έρχονται στο νου με τη λέξη αδιέξοδο. Ένα από αυτά είναι η τελευταία ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών προς τους Γερμανούς πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία, στην οποία αναφέρεται ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Γερμανοί πολίτες συλλαμβάνονται εκεί. Αιτία είναι η ελεύθερη έκφραση για θέματα τα οποία στην Τουρκία αποτελούν αφορμή για σύλληψη, λ.χ. όποιος ασκεί κριτική στον Ερντογάν μέσω twitter. Ας το σκεφτεί καλύτερα αν θέλει να ταξιδέψει στην Τουρκία» τόνισε ο Ζίνγκχαμερ.Ο πρώην αντιπρόεδρος της Μπούντεσταγκ υπενθύμισε ότι τόσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση, ο αυστριακός Γιοχάνες Χαν, όσο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, εξέφρασαν πρόσφατα την αντίθεσή τους στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. «Οι τελευταίες εκθέσεις της ΕΕ για την εξέλιξή τους διαπιστώνουν πολλά προβλήματα, ενώ πρόοδο δεν έχουμε σχεδόν καμία. Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, ο πληθωρισμός καλπάζει, και ένα σημαντικό μέρος των χρεών της πρέπει να αποπληρωθεί σε ξένο νόμισμα. Ελευθερία έκφρασης δεν υπάρχει, όπως επίσης δεν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, των χριστιανών – το τελευταίο τα γνωρίζετε πολύ καλύτερα εσείς οι Έλληνες.


»Πληθαίνουν οι αιτήσεις Τούρκων πολιτών που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Γερμανία, αυξάνονται ραγδαία. Εισάγονται επίσης εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας στη χώρα μου τα τελευταία χρόνια», συνέχισε.

Στη συνέχεια, αφού απέκλεισε την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ζίνγκχαμερ περιέγραψε το πλαίσιο της μελλοντικής συνεργασίας με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές ότι αυτή προϋποθέτει τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας: «Εκείνο που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να στείλουμε λανθασμένα μηνύματα. Για την Ευρώπη η ελευθερία της έκφρασης, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι βασικές αρχές οι οποίες δεν είναι ένα απλό κενό γράμμα του νόμου αλλά καθημερινή πραγματικότητα η οποία βιώνεται από τους πολίτες. Παραχωρήσεις σε αυτά τα θέματα δεν μπορούν να γίνουν», είπε, και κατέληξε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να το προσπαθήσει καν να τα επιβάλει στην Τουρκία. [...] Βασικό είναι για μας τους Ευρωπαίους να συνεχίσουμε να της προτείνουμε το χέρι μας, να μην το τραβήξουμε, να προσπαθούμε να προσφέρουμε συνεργασία, όμως η Ευρώπη ό,τι και να κάνει δεν θα πρέπει να προδώσει ποτέ τις αξίες της».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Πολυχρονάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου