Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018

Νέα Υόρκη: Απεβίωσε ο επιφανής ομογενής Ηλίας Μπέτζιος



Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία 91 ετών, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Αμερικής, Ηλίας Μπέτζιος (Elias Betzios), σκορπίζοντας τη θλίψη στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης και όχι μόνο.

Ο Ηλίας Μπέτζιος γεννήθηκε το 1927 στο Δολό Πωγωνίου του Νομού Ιωαννίνων και πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ σε ηλικία 30 ετών, το 1957.

Οντας ένα παράδειγμα πρωτοπόρου Ελληνα στις ΗΠΑ, ο Ηλίας Μπέτζιος ίδρυσε, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, μαζί με τους συνεταίρους του, Γιώργο Λιόλη (George Liolis) και Μενέλαο Τζέλιο (Manny Tzelios) την εταιρεία «Ellios Pizza», που αποδείχθηκε μια από τις πιο επιτυχημένες φίρμες κατεψυγμένης πίτσας στη Βορειο-Ανατολική Ακτή.

Στην πραγματικότητα, η επωνυμία ήταν ένας συνδυασμός των ονομάτων των τριών εμπνευστών της (ΕL -ias, LI -olis, Tzeli -OS).

Μετά την πώληση της «Ellios Pizza», η οποία παραμένει ενεργή φίρμα ακόμη και σήμερα, ο Ηλίας Μπέτζιος ίδρυσε το 1978 την «Betzios Pizza», με εργοστάσιο στην περιοχή του Φλάσινγκ, στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, υπήρξε ένας ιδιαίτερα αγαπητός εργοδότης, ενώ επέδειξε μεγάλη ευαισθησία κατά το μεταναστευτικό κύμα των Βορειοηπειρωτών, παρέχοντας ασφαλή θέση εργασίας σε πάνω από 60 άτομα που αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή στην Αμερική. Οι εγκαταστάσεις της «Betzios» πουλήθηκαν το 2012.

Ο Ηλίας Μπέτζιος εξελέγη πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας τρεις φορές. Οι δυο ήταν τη δεκαετία του ‘80 (1982 – 1984 και 1984 – 1986), ενώ εξελέγη ακόμη μια φορά, τη διετία 2000 – 2002. Παράλληλα, διετέλεσε Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού.

«Ο Ηλίας ήταν ένας μεγάλος πατριώτης, ευεργέτης και φίλος. Είχε μεγάλη προσφορά στην Πανηπειρωτική Ομοσπονδία, σε Συλλόγους όπως η ‘Αναγέννηση’, ενώ συνεισέφερε καθοριστικά για το ‘Ηπειρώτικο Σπίτι’ στο Μπρόντγουεϊ. Ηταν οραματιστής, δούλεψε με προθυμία και συνεργαστήκαμε στενά. Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο και θα μας λείψει», δηλώνει στον «Ε.Κ.» ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Νίκος Γκατζογιάννης.

Παράλληλα, θεωρείται ο «πατέρας» της κοινότητας Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν, καθώς ήταν αυτός που ξεκίνησε τις ενέργειες, σε συνεννόηση με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κυρό Ιάκωβο, όταν πλέον μετακόμισε από την Αστόρια στο Γουάιτστόουν και δεν ήταν εύκολο για αυτόν να εκκλησιάζεται στον Αγιο Δημήτριο.

Ο Ηλίας Μπέτζιος αφήνει πίσω του την σύζυγό του, Ιουλία, τα δυο παιδιά του, Σταύρο και Δημήτρη, αλλά και τα τρία εγγόνια του, Ηλιάνα, Ηλία και Τζούλια.

ekirikas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου