Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018

ΣΥΛΛΟΓΟS ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΟ Συλλογος ΠΑΤΡΙΔΑ ιδρυθηκε το ετος 1995 απο τους Ελληνες που ζουν σε διαφορες περιοχες στη Λιθουανια και τις οικογενειες τους , κυριως στο Βίλνιους, Κάουνας, Κλαϊπέντα, Σιαουλιάι και άλλου. Το τμημα στατιστικης της Λιθουανιας υπολογιζει τους Ελληνες σε 160 απο τους οποιους στο Συλλογο ΠΑΤΡΙΔΑ ειναι εγγεγραμμενοι περιπου οι 140.ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ «ΠΑΤΡΙΔΑ»

Το μουσικό συγκρότημα «Πατρίδα» τελεί υπό την διεύθυνση της μουσικού και συνθέτριας Ταμάρας Μπλαζιένε. Στο ρεπερτόριο του συγκροτήματος υπάρχουν συνθέσεις των ελλήνων συνθετών Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζηδάκι, Μ. Θεοφανίδη κ.α. Το συγκρότημα δίνει συναυλίες όχι μόνο για τον Ελληνικό Σύλλογο αλλά λαμβάνει μέρος και σε άλλες διοργανώσεις. Το 2009 έδωσε συναυλία στις «Μέρες Ελλάδας» που οργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λιθουανία, το φθινόπωρο του 2010 με επιτυχία παρουσίασε την ελληνική μουσική στο διεθνές φεστιβάλ του Βισαγκίνας, το 2011 στη μεγάλη συναυλία για την 20η επέτειο του House of National Communities η παρουσία του συγκροτήματος απέσπασε το πιο θερμό χειροκρότημα.

Η Γκαλίνα Κομιένε προόδευσε στο εθνικό ελληνικό όργανο το μπουζούκι το οποίο έφερε από την Ρόδο και το δώρισε στο συγκρότημα το Αχιλλέας Τζαβαχίδης. Ο άντρας της Ενρίκος Κόμας, πολύ καλός τραγουδιστής, συνήθως αποσπά τα περισσότερα χειροκροτήματα. Η Έλενα Σεργιέκο όχι μόνο τραγουδάει αλλά παίζει βιολί και κιθάρα. Δυστυχώς το συγκρότημα έχασε την φωνή της εξαίσιας τραγουδίστριας Λαρίσας Μακμάκ η οποία έφυγε από τη Λιθουανία. Αλλά το κενό καλύφθηκε με καινούργιες τραγουδίστριες που έγιναν μέλη του συγκροτήματος οι οποίες διασκεδάζουν τα μέλη της «Πατρίδας».

Αλλά τα μεγαλύτερα προτερήματα ανήκουν στην ιδρύτρια και μαέστρο του συγκροτήματος Ταμάρα Μπλαζίενε. Αυτή εμπνέει τα μέλη, οργανώνει πρόβες και ψάχνει καινούρια μουσικά κομμάτια, δημιουργεί το ρεπερτόριο και συμπληρώνοντάς το και με την δική της δημιουργία. Το 2011 στην επετειακή βραδιά της Ταμάρας για πρώτη φορά ακούστηκε η σύνθεσή της «Ελληνική Ραψωδία». Η «Πατρίδα» είναι υπερήφανη για το μουσικό συγκρότημά της και με χαρά ακούει την ελληνική μουσική που παίζεται από αυτό.Lietuvos graikų draugija "Patrida"/ ΣΥΛΛΟΓΟS ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ

Διεύθυνση: Sėlių g. 39-7, Βίλνιους, Λιθουανία

Κωδικός: 191912183

E-mail: patridalt@yahoo.com

Τηλέφωνο: +370 606 82 661

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εβελίνα Παουλαβιτσιενε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου