Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018

Η Ελληνική Κοινότητα της ΒηρυτούΣτις αρχές του 20ού αιώνα, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής, πολλοί Έλληνες είχαν εγκατασταθεί σε αυτή την περιοχή (Βηρυτό, Τρίπολη, Χαλέπι κ.λπ.) Κάποιοι ήταν έμποροι ή υπάλληλοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ άλλοι είχαν έρθει για να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια.
Όταν ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918), πολλοί είχαν εγκλωβιστεί εδώ. Την περίοδο εκείνη, δεν υπήρχε επίσημη εκπροσώπηση των Ελλήνων στον Λίβανο. Μια ομάδα διαπρεπών Ελλήνων που διέμεναν στον Λίβανο αποφάσισε τότε να ιδρύσει την Ελληνική Κοινότητα της Βηρυτού και αργότερα το ελληνικό σχολείο, το οποίο έδρευε επί της οδού Rue de France στη Βηρυτό.
Το οικόπεδο στην οδό Rue de France προσφέρθηκε ως δωρεά σε ένα από τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας της Βηρυτού, το οποίο δεν έκανε δεκτή την προσφορά και την παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση. Έτσι χτίστηκαν στο οικόπεδο το Ελληνικό Προξενείο και η Πρεσβεία, ενώ το ισόγειο χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει το ελληνικό σχολείο.
Ο αριθμός των Ελλήνων της Κοινότητας αυξήθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όταν πολλοί Έλληνες πρόσφυγες κατέφθασαν στον Λίβανο. Μαζί με τα αγγλικά στρατεύματα υπήρχαν επίσης βάσεις του Ελληνικού Ναυτικού.
Tο 1956 αγοράστηκε ένα καινούριο οικόπεδο όπου κτίστηκε το καινούριο σχολείο εκτάσεως 15.950 τετραγωνικών μέτρων. Το ελληνικό σχολείο σημείωσε μεγάλη επιτυχία και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι σε αυτό φοιτούσαν τα παιδιά των Ελλήνων υπαλλήλων της εταιρείας Archirodon, η οποία κατασκεύασε την τρίτη αποβάθρα του λιμένα της Βηρυτού.
Το 1975, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στον Λίβανο, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθούν οι εγκαταστάσεις του ελληνικού σχολείου. Το σχολείο κατελήφθη από διάφορες πολιτοφυλακές και τελικά από τον λιβανικό στρατό. Μετά από μακρύ δικαστικό αγώνα και σκληρή προσπάθεια από διάφορα επιφανή μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, το ελληνικό σχολείο αποδόθηκε και πάλι στην Ελληνική Κοινότητα, σε οικτρή όμως κατάσταση.
Για διάφορους λόγους, αποφασίστηκε ότι, υπό την τρέχουσα κατάσταση και υπό τις τρέχουσες συνθήκες, θα ήταν σκοπιμότερο να εκμισθωθούν οι εγκαταστάσεις του ελληνικού σχολείου. Έτσι, οι εγκαταστάσεις νοικιάστηκαν και τα μισθώματα χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ενός νέου κτιρίου, το οποίο προοριζόταν να γίνει το νέο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο.
Αυτή τη στιγμή τα έργα προχωρούν κανονικά και υπάρχουν μεγάλα σχέδια, στο πλαίσιο των φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών στόχων της Κοινότητας, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο που ξεκίνησαν οι πρόγονοί μας.Ελληνική Κοινότητα Βηρυτού
3rd Floor, Parallel Center, Sin El Fil, Lebanon


+961 1 493467


info@greekcommunityofbeirut.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου