Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Κάτι ξεχωριστό συνέβη στο ελληνικό σχολείο στην Τούλτσεα, Ρουμανία
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τούλτσεας κα Αικατερίνη Σταθοπούλου, με τη συνεργασία της δασκάλας κας Γεωργίας Νταβαρίνου, θέλοντας να συμβάλουν στην προώθηση της Φιλαναγνωσίας και την επαφή των μαθητών με την ελληνική παιδική λογοτεχνία προσκάλεσαν την Μαίρη Κρητικού, οργανώτρια βιωματικών εργαστηρίων σε σχολεία του απόδημου ελληνισμού και την Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, συγγραφέα – εικονογράφο, να επισκεφτούν το σχολείο και να πραγματοποιήσουν εικαστικά εργαστήρια με τους μαθητές.
Με αφορμή τα δυο λογοτεχνικά βιβλία, της συγγραφέως, «Πούλια και Αυγερινός» και «Ο παράξενος ταξιδιώτης» τα παιδιά άκουσαν τις ιστορίες και συμμετείχαν στην εικαστική αποτύπωσή τους. Με τον τρόπο αυτό, άφησαν την φαντασία τους να εκφραστεί με σχήματα και χρώματα. Μαζί με τα παιδιά πήραν μέρος και κάποιοι από τους γονείς. Το αποτέλεσμα άφησε τους πάντες ικανοποιημένους και τα έργα κοσμούν ήδη τους χώρους της Κοινότητας/σχολείου.

Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν σε έναν εξαιρετικό χώρο του Μουσείου Αβραμίδη, σωστό στολίδι της μικρής πόλης, στις 11 και 12 Μαΐου 2018.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι μαθητές υποδέχθηκαν τις δυο προσκεκλημένες με ελληνικές φορεσιές και λουλούδια και στη συνέχεια χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, οι δε κυρίες Κρητικού και Βακάλη πρόσφεραν βιβλία για την βιβλιοθήκη τους, η οποία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.
Σημειώνουμε ότι στο ιδιόκτητο κτίριο της Κοινότητας, στο οποίο λειτουργεί το σχολείο, γίνονται μαθήματα μητρικής γλώσσας από εκπαιδευτικούς του Υπουργείου Παιδείας. Διδάσκουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, καθώς και μαθήματα ιστορίας. Παράλληλα, μαθαίνουν έθιμα και χορούς, προωθώντας έτσι το ελληνικό πνεύμα. Τα πάντα είναι δωρεάν, συμπεριλαμβανομένων των σχολικών βιβλίων. Ο αριθμός των μαθητών κυμαίνεται από 30 έως 40, ανάλογα με τις μετακινήσεις των οικογενειών τους.Η επαφή αυτή των παιδιών με έλληνες δημιουργούς που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο σχολείο τους είναι ίσως η αρχή και για άλλα που θα ακολουθήσουν.Το ευχόμαστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου