Πέμπτη, 5 Απριλίου 2018

Έτσι κατάφερε η Ισλανδία να κόψει το αλκοόλ και τα ναρκωτικά στους νέουςΠριν από 20 χρόνια, οι έφηβοι της Ισλανδίας ήταν στις πρώτες θέσεις μεταξύ των νέων της Ευρώπης με προβλήματα εθισμού σε αλκοόλ και ναρκωτικά. Οι δρόμοι στο κέντρο του Ρέικιαβικ ήταν γεμάτοι με μεθυσμένους νέους τα βράδια της Παρασκευής που μεταξύ άλλων κάπνιζαν και έκαναν χρήση.


Το 1998 γεννήθηκε μια ιδέα με στόχο να προστατευτούν οι έφηβοι από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το τσιγάρο. Το «Youth in Europe» ήταν ένα πρότυπο κοινωνικό πείραμα που τα αποτελέσματά του ήταν τόσο θεαματικά που βρήκε μιμητές στην υπόλοιπη Ευρώπη, από τη βόρεια Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία έως τις νότιες Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα.


Στόχος του προγράμματος είναι η πρόληψη από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και κατανάλωσης αλκοόλ μέσα από την ένταξη των εφήβων σε διάφορες δραστηριότητες, τόσο έξω από το σπίτι, όσο και με την οικογένειά τους.

Παράλληλα ενέταξαν πέντε κανόνες στους οποίος βασίστηκε το πείραμα

Κατ οίκον περιορισμός: Οι νέοι κάτω των 16 έπρεπε να επιστρέφουν στο σπίτι τους το αργότερο μέχρι τις 22:00. Για να διασφαλιστεί αυτό, οργανωμένοι γονείς πραγματοποιούσαν περιπολίες και οδηγούσαν νέους στα σπίτια τους.
Η διακήρυξη των γονέων: Γονείς υπογράφουν μαι κοινή διακύρηξη κανόνων για τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει κοινή αντιμετώπιση από τους γονείς στα παιδιά. Βασικοί κανόνες, η απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ και να περνούν περισσότερο χρόνο με την οικογένεια.
Να κρατούν τα παιδιά απασχολημένα: Ένα ετήσιο ποσό των 500 δολαρίων δίνεται σαν χορηγία σε κάθε παιδί προκείμενου αυτό να συμμετάσχει σε αθλητικές και άλλες δραστηριότητες
Αξιολόγηση: Μία φορά το χρόνο, όλοι οι έφηβοι πρέπει να συμπληρώνουν μια αξιολόγηση/έρευνα η οποία καταδεικνύει τα σημεία που πρέπει να ενδυναμωθούν έτσι ώστε ο κάθε νέος να είναι λιγότερο επιρρεπείς στις καταχρήσεις
Ένταξη της πολιτείας στην εκστρατεία: Για τη εκπλήρωση του προγράμματος χρειάζονται έρευνα και χρηματοδοτήσεις Επίσης το κράτος πρέπει να συμμερίζεται το όραμα και τις δράσεις του προγράμματος και να παρέχουν εργαλεία και πληροφόρηση στους γονείς.


Σήμερα, η Ισλανδία βρίσκεται στην κορυφή του ευρωπαϊκού πίνακα με τις χώρες όπου ζουν οι περισσότεροι «καθαροί» έφηβοι. Το ποσοστό των μαθητών ηλικίας 15 και 16 ετών που ήπιαν αλκοόλ τον προηγούμενο μήνα έπεσε από το 42% που ήταν το 1998, σε 5% το 2016. Το αντίστοιχο ποσοστό που έχει κάνει χρήση κάνναβης έπεσε από το 17% στο 7%. Οι έφηβοι καπνιστές μειώθηκαν από 23% σε μόλις 3%. Και όλα αυτά με ένα μοντέλο που θα μπορούσε να ακολουθήσει κάθε χώρα, ωφελώντας τη σωματική αλλά και την ψυχολογική υγεία εκατομμυρίων παιδιών.

Το «μεγάλο μυστικό» της Ισλανδίας είναι πως αντιμετωπίζουν τους εθισμούς, ως ανάγκη διέγερσης του εγκεφάλου. Ο Gudberg Jónsson, Ισλανδός ψυχολόγος, και ο Harvey Milkman, ένας Αμερικανός καθηγητής ψυχολογίας που διδάσκει και στο Πανεπιστήμιο του Ρέικιαβικ, συνέβαλαν στην ανάπτυξη της ιδέας ότι οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι σε αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου κι έτσι ακολουθούν συγκεκριμένες συμπεριφορές. «Η ιδέα του εθισμού συμπεριφοράς έγινε το σήμα κατατεθέν μας. Αυτό γέννησε μια άλλη ιδέα: Γιατί να μην ενορχηστρώσουμε ένα κοινωνικό κίνημα γύρω από φυσικούς εθισμούς για ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τη χημεία του εγκεφάλου τους, χωρίς τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ και των ναρκωτικών;».


Μέχρι το 1992, η ομάδα του Milkman στο Ντένβερ είχε κερδίσει μια κρατική επιχορήγηση 1.2 εκατ. δολαρίων, για να σχηματίσουν το Project Self-Discovery, το οποίο προσφέρεται στους εφήβους ως εναλλακτική λύση στα ναρκωτικά και τη μικροεγκληματικότητα. Το project εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ισλανδία και περιλαμβάνει δράσεις όπως πατινάζ, πινγκ-πονγκ, μπάντμιντον, στίβο, κολύμβηση και ποδόσφαιρο. Εκτός από αθλοπαιδειές όμως, περιλαμβάνει και γκρουπ για μουσική, χορό, πολεμικές τέχνες και καλλιτεχνικά.«Τώρα οι νέοι δεν βρίσκονται στους δρόμους ή στα πάρκα διότι απασχολούνται σε αυτές τις δραστηριότητες» εξηγεί ο Gudberg στο ρεπορτάζ του mosaic Science. Η ιδέα ήταν ότι αυτές οι διαφορετικές κατηγορίες προσφέρουν μια ποικιλία από αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου των παιδιών, μειώνουν το άγχος ή προσφέρουν ενθουσιασμό και αδρεναλίνη, ανάλογα με την επιλογή, και τους δίνουν παράλληλα και εφόδια ζωής. Και όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, πέτυχε.Μεταξύ των ετών 1997 και 2012, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 15 και 16 ετών, που ξοδεύουν χρόνο με τους γονείς τους τις καθημερινές, διπλασιάστηκε - από 23% στο 46%. Το ποσοστό εφήβων που συμμετείχαν σε οργανωμένα αθλήματα τουλάχιστον τέσσερις φορές εβδομάδα αυξήθηκε από το 24% στο 42%. Εν τω μεταξύ, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση κάνναβης σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έπεσε κατακόρυφα.
Σε όλη την Ευρώπη, τα ποσοστά των εφήβων στη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών έχουν γενικά βελτιωθεί κατά τα τελευταία 20 χρόνια, αν και πουθενά δεν μειώθηκαν τόσο δραματικά όσο στην Ισλανδία. Και αυτός είναι ένας καλός λόγος να δοκιμάσουν και οι υπόλοιπες χώρες το παράδειγμα της.


Πηγή:
BBC/Guardian/TheToc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου