Κυριακή, 4 Μαρτίου 2018

Ουάσιγκτον: O ομογενής εστιάτορας που ηγείται του χώρου της εστίασηςΕκτενές άρθρο για τον ομογενή εστιάτορα Κώστα Φωστιέρη (Kostas Fostieris) φιλοξενεί το «dc.eater.com», ο οποίος έχει φροντίσει για τη διατροφή των εργατών στο κέντρο της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον για πάνω από 30 χρόνια.

Μάλιστα, η φήμη του πήρε τεράστιες διαστάσεις όταν μία μέρα πέρασε δίπλα από το κατάστημά του, το «Greek Deli», στο κέντρο της πρωτεύουσα η αυτοκινητοπομπή που συνόδευε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

«Κώστα, Κώστα», ακούστηκαν να φωνάζουν οι αστυνομικοί που συνόδευαν τον Πρόεδρο, αφήνοντας άπαντες έκπληκτους. «Οι άνθρωποι γύρω μου άρχισαν να αναρωτιούνται ‘ποιος είναι αυτός ο τύπος;’», αναφέρει ο ίδιος.

Αυτός «ο τύπος» είναι θεσμός από μόνος του, έχοντας εργαστεί στις κουζίνες της περιοχής από τη δεκαετία του 1970, όταν και μετανάστευσε από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, σημειώνει το «dc.eater.com». Οι εργάτες της περιοχής τον εκτιμούν πολύ, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα του δικού του φαγάδικου το 1990, σερβίροντάς τους αναρίθμητα γεύματα.

Το κατάστημά του έχει υπερκεράσει μυριάδες εστιατόρια που έχουν ανοίξει κατά καιρούς στη γειτονιά. Αλλά, παρόλο που έχει περάσει ολόκληρη την ενήλικη ζωή τους στις επιχειρήσεις εστίασης, ο κ. Φωστιέρης δηλώνει πως έγινε μάγειράς κατά τύχη.

Πίσω στην Ελλάδα, ο Φωστιέρης είχε σπουδάσει μηχανικός, ενώ υπηρέτησε στο ναυτικό. Όταν γνώρισε τη σύζυγό του, σύντομα αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Μετά από εβδομάδες ταξιδιού άρχισε να βαριέται που δεν έκανε τίποτα, όπως είπε ο ίδιος.

Ο πεθερός του, ο οποίος διατηρούσε επί πολλά έτη το εστιατόριο «Golden Flame», στο Σίλβερ Σπρινγκ του Μέριλαντ, τον προσκάλεσε να τον επισκεφθεί. Μετά από λίγες ώρες εργασίας εκεί, ο Φωστιέρης αποφάσισε πως αυτή η δουλειά ήταν κατάλληλη γι’ αυτόν.

Φυσικά, ξεκίνησε από χαμηλά καθαρίζοντας πατάτες και καρότα και κόβοντας κρεμμύδια, ωστόσο σύντομα ανελίχθηκε. Αργότερα εργάστηκε ως σεφ και έμεινε στο Αρλινγκτον της Βιρτζίνια. Μετά από 8 χρόνια μετακόμισε στην Ουάσιγκτον.

https://www.ekirikas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου