Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2018

ΕΝΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜΗ Ορθόδοξος Μητρόπολις Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου (Οικουμενικόν Πατριαρχείον) είχε τη μοναδική ευκαιρία να αγοράσει ένα ναό και κατοικία ιερέως για την ιστορική ορθόδοξη ενορία Αγίας Αικατερίνης στο Άμστερνταμ (Κάτω Χώρες), χάριν ατόκου δανείου, το οποίον θα πρέπει να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό. Δια τούτο χρειάζεται την ενίσχυση και στήριξη δια την αποπλήρωση του ποσού της αγοράς του και δια την ανακαίνιση και διαμόρφωση των χώρων του.

Από τις 3 Σεπτεμβρίου 2016 λειτουργεί κανονικά ο Ναός με ιερατικώς προïστάμενο τον Πρεσβύτερο κ. Αλέξανδρο Κουφουδάκη.ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΤΟΥ 18ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Οι πρώτοι Έλληνες που ήρθαν στις Κάτω Χώρες ήσαν κληρικοί που σπούδασαν τον 17ο αιώνα στο Πανεπιστήμιο του Leiden. Τον 18ο αιώνα Έλληνες έμποροι εγκαταστάθηκαν στο Άμστερνταμ. Μέτοικοι από τη Σμύρνη (Μικρά Ασία) ίδρυσαν στο Άμστερνταμ και σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές πόλεις εμπορικά επιμελητήρια για την αγορά ευρωπαϊκών προϊόντων και την πώληση προϊόντων από την Ανατολή. Η Ελληνική ομογένεια στο Άμστερνταμ συγκροτείτο όχι μόνο από Σμυρναίους εμπόρους αλλά και από Έλληνες από Χίο και Θεσσαλονίκη. Καθώς η κοινότητα μεγάλωνε, ζήτησαν και έλαβαν άδεια το 1752 να ιδρύσουν ορθόδοξη εκκλησία σε μία κατοικία στην Koningsstraat.Αργότερα, οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις τους γίνονταν σε ένα υπερώο αφιερωμένο στην Αγία Αικατερίνη. Το 1763 η εκκλησία μετακόμισε σε ένα κτήριο στη διεύθυνση Oudezijds Voorburgwal, το οποίο αγοράσθηκε χάρις στο κληροδότημα Έλληνα εμπόρου που εργαζόταν στην Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Έναν αιώνα αργότερα, ελάχιστοι Έλληνες υπήρχαν στην πρωτεύουσα και η εκκλησία, το 1866, έκλεισε.


Ο ΝΑΟΣ, H ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΙΕΡΕΩΣ
στο Άμστερνταμ, πρωτεύουσα των Κάτω Χωρών

ΤΟ ΚΤΙΣΜΑ

Το κτίσμα είναι πρώην Προτεσταντικός Ναός που βρίσκεται στην ιστορική πόλη της Zaandam (βόρεια της πόλης του Άμστερνταμ) και χτίστηκε το έτος 1906. Σχεδιάστηκε από τον Jan Jansonius και είναι μεγάλης αξίας, λόγω της αρχιτεκτονικής τέχνης με χαρακτηριστικά Art Nouveau. Στον ίδιο δρόμο μπορεί κανείς να ανακαλύψει περισσότερα κτίρια με Art Nouveau και Art Deco χαρακτηριστικά. Ο Ναός και το παράπλευρο πρεσβυτέριο (σπίτι ιερέως) θεωρούνται μνημεία. Το κτήριο του ναού έχει χαρακτήρα δημοτικού μνημείου.

Τύπος κατασκευής: παραδοσιακό.

Έτος/περίοδος κατασκευής: 1906ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ

Η Εκκλησία ευρίσκεται στην παλαιά ρωσσική συνοικία Zaandam, στα περίχωρα του Άμστερνταμ. Είναι αξιοσημείωτον ότι ο Μέγας Πέτρος έζησε ινκόγκνιτο λίγα χρόνια στο Zaandam του Άμστερνταμ, όπου εργάστηκε σαν ένας απλός εργάτης στα ναυπηγεία της Ολλανδικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών και εσπούδασε ναυπηγική βιομηχανία.
Το οικοδομικό συγκρότημα (Εκκλησία, αίθουσα εκδηλώσεων, γραφείο ναού, κατοικία ιερέως) είναι σε καλή κατάσταση, αλλά πρέπει να ανακαινιστεί και να γίνουν απαραίτητες μετατροπές για τις λατρευτικές ανάγκες ως ορθοδόξου ναού.ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Η Ιερά Μητρόπολις προσπαθεί να συγκεντρώσει το ποσό της αγοράς του Ιερού Ναού, το οποίον ανέρχεται σε 495.000€, συν το ίδιο ποσό χρημάτων για μεγάλα έργα ανακαινίσεως και διαμορφώσεως των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ιερού Ναού μας (Ναός, γραφείο, αίθουσα εκδηλώσεων και κατοικία ιερέως). Για την πραγματοποίηση όλων των έργων αυτών η Ιερά Μητρόπολις έχει ανάγκη συνολικά το ποσό του 1.000.000€.

Κάνει έκκληση στην γενναιόδωρο αγάπη των πιστών και παρακαλεί σε οικονομική βοήθεια, εν τω μέτρω των δυνατοτήτων, στην αποπληρωμή του ποσού της αγοράς και των ανακαινιστικών έργων, προς δόξαν του Αγίου Θεού μας και προβολή της Ορθοδοξίας μας και του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου στην χώρα της Ολλανδίας.
Σας παρακαλούμε να στηρίξτε αυτόν το ευγενή σκοπό με την οικονομική συμπαράστασή σας μέσω τραπεζικού εμβάσματος στον λογαριασμό της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Βελγίου / Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου (Οικουμενικόν Πατριαρχείον):

Νομικό πρόσωπο (ίδρυμα): Stichting Orthodox Exarchaat vanNederland
Επίσημος αριθμός καταχώρισης : KvK - 64796787

Ολλανδία - IBAN: NL94 TRIO 0254 8519 75 - BIC: TRIONL2U

Βέλγιο - IBAN: BE54 3754 2561 8497 - BIC: BBRUBEBB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου