Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017

Άγνωστη η τύχη της Β. Ιρλανδίας μετά το Brexit

Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσουν να συμφωνήσουν σε γραπτές διαβεβαιώσεις προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο με τη Βόρεια Ιρλανδία εγκαίρως μέχρι τη Δευτέρα, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.


Ο Κόβενι εξέφρασε, ωστόσο, αισιοδοξία ότι η συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΝτόναλντ Τουσκ θα δημιουργήσει μια 'ορμή' προς συμφωνία που θα επιτευχθεί εγκαίρως ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου ώστε η Βρετανία να μπορέσει να περάσει στην επόμενη φάση των συνομιλιών για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της με την Ένωση.
«Η ελπίδα είναι πως αυτές οι συναντήσεις θα έχουν αποτέλεσμα ένα μομέντουμ που μπορεί να μεταφερθεί στους ηγέτες της συνόδου κορυφής τη μεθεπόμενη εβδομάδα... και μπορεί να επιτρέψει να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των συνομιλιών σε αυτή τη διαπραγματευτική διαδικασία για το Brexit», δήλωσε ο Κόβενι στη δημόσια ραδιοφωνία RTE.


Απαντώντας σε ερώτηση αν αναμένει ότι θα υπάρξει ένα συμφωνημένο κείμενο γραπτών βρετανικών διαβεβαιώσεων για το θέμα έως το πρωί της Δευτέρας, ο Κόβενι είπε: «Ας μην προτρέχουμε. Προφανώς, θα θέλαμε αυτό να γίνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου