Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017

Αυστρία: Δεν θα κάνουν δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕΟ ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (OVP) Σεμπάστιαν Κουρτς χαρακτήρισε "χάσιμο χρόνου" τη συζήτηση για την ανακατανομή των μεταναστών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαίο να ληφθεί μια απόφαση για το ποιος θα μπορεί να μεταναστεύσει στην Ευρώπη.
Ο Κουρτς παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO), τον Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, στη Βιέννη.
Παρουσιάζοντας λεπτομέρειες για τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των δύο κομμάτων τους, ο Στράχε είπε ότι το FPO συμφώνησε να μην προωθήσει τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Αυστρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατόπιν αιτήματος του OVP, "το θέμα της εξόδου από την ΕΕ αποκλείστηκε" από τα ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα, πρόσθεσε. Διευκρίνισε ότι συμφώνησε με τον Κουρτς να επεκτείνουν σταδιακά την άμεση δημοκρατία και θα αγωνιστούν για να αποκτήσουν μεγαλύτερη δικαιοδοσία οι χώρες-μέλη της ΕΕ.
"Επιθυμούμε μια στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία στους τομείς όπου δικαιολογείται κάτι τέτοιο, όπως στην άμυνα και τα σύνορα, αλλά να δίνονται μεγαλύτερες αρμοδιότητες στα κράτη κάθε φορά που αυτό είναι δυνατόν", εξήγησε.
Αναφερόμενος στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, ο Κουρτς είπε ότι δεν θα αλλάξει η στάση της Βιέννης σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας επειδή το φιλορωσικό FPO θα μετέχει στην κυβέρνηση.
Προγραμματικές δεσμεύσεις προς τις Βρυξέλλες Η κυβέρνηση συντηρητικών-ακροδεξιών ανακοίνωσε νωρίτερα εξάλλου, ότι θα είναι αξιόπιστος εταίρος σε μια ΕΕ, την οποία επιθυμεί να μεταρρυθμίσει ώστε να έχουν μεγαλύτερη εξουσία οι εθνικές κυβερνήσεις.
"Θα συνεισφέρουμε ως ένας ενεργός και αξιόπιστος εταίρος στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕ με την έννοια ότι η αρχή της επικουρικότητας (που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη για την ΕΕ και ορίζει τις προϋποθέσεις που δίνουν στην Ένωση προτεραιότητα δράσης έναντι των κρατών μελών) θα βρίσκεται στο επίκεντρο", αναφέρουν στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα.
Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέρεν αναμένεται να γίνει την Δευτέρα.

Πηγή: Nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου