Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017

Το ελληνικό γιαούρτι... βιοκαύσιμο για αεροπλάνα!

Δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί ότι το ελληνικό γιαούρτι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως... βιοκαύσιμο. Κι όμως... Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κορνέλ της Νέας Υόρκης βρήκαν τον τρόπο να μετατρέψουν τα απόβλητα από την παραγωγή γιαουρτιού σε πρώτη ύλη για βιοκαύσιμα και πρόσθετα ζωοτροφών.
Ο όξινος ορός γάλακτος που παραμένει από τη διαδικασία αποτελείται από λακτόζη, φρουκτόζη και γαλακτικό οξύ. Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν βακτήρια προκειμένου να μετατραπεί αυτό το κοκτέιλ σε ένα εκχύλισμα που περιέχει δύο πολύ χρήσιμες ουσίες: το καπροϊκό και το καπρυλικό οξύ. Και τα δύο αυτά συστατικά κατηγοριοποιούνται στα «πράσινα αντιμικροβιακά» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα στις ζωοτροφές αντί των αντιβιοτικών.
Έπειτα από περαιτέρω επεξεργασία με την προσθήκη ανθρακούχων συστατικών μπορούν να παραχθούν βιοκαύσιμα για χρήση σε αεροσκάφη.
Οι ερευνητές, η μελέτη των οποίων δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Joule, χρησιμοποίησαν δύο βιο-αντιδραστήρες ανοιχτής καλλιέργειας, στους οποίους ο ορός γάλακτος του γιαουρτιού τροφοδοτήθηκε με βακτήρια, ο πρώτος για θερμόφιλα μικρόβια που αντέχουν θερμοκρασίες των 50 βαθμών Κελσίου, ενώ ο δεύτερος λειτουργεί στους 30 βαθμούς. Ο κάθε αντιδραστήρας περιέχει το κατάλληλο μικρόβιο και σε αυτόν εισάγεται ο ορός γάλακτος του γιαουρτιού που διαθέτει τα δικά του βακτήρια.
«Θέλουμε να ανακτήσουμε τα πάντα από αυτό το υλικό, συμπεριλαμβανομένου του νερού. Αυτό θα βοηθούσε και τη βιομηχανία να είναι κερδοφόρα αλλά και να προχωρήσουμε σε μια πιο κυκλική οικονομία. Ως βιώσιμη κοινωνία, πρέπει να ανακτήσουμε τα πάντα», αναφέρει ο ερευνητής Λαρς Ειντζενεντ.
Πηγή: Nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου