Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2017

Για τους Αυστριακούς, τα Χριστούγεννα παραμένουν η ιερότερη μέρα του χρόνουΜε την ημέρα της Παραμονής να θεωρείται από την μεγάλη πλειονότητα η "ιερότερη" αλλά και η πλέον "παραδοσιακή" ημέρα της χρονιάς, για τους Αυστριακούς τα παραδοσιακά έθιμα των Χριστουγέννων δεν έχουν χάσει τίποτε από τη λάμψη τους, όπως συμπεραίνουν σε αποψινές εκτιμήσεις-απολογισμούς τους αρκετά αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης, επικαλούμενα σχετικές έρευνες.

Ωστόσο, παραπέμποντας στην συνεχώς αυξανόμενη εμπορευματοποίηση τέτοιων εορτών, ένας στους τρεις Αυστριακούς θεωρεί ότι η "Άγια Νύχτα" έχει "χάσει" την αυθεντικότητα και την λαμπρότητά της.

Σε ένα ποσοστό 90% οι Αυστριακοί γιορτάζουν την αποψινή βραδιά μπροστά από το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο έχει "στολιστεί" μόλις μερικές ώρες νωρίτερα το μεσημέρι, ένα "καθήκον" που σε δύο από τα τρία σπίτια έχει αναλάβει η νοικοκυρά, με τη συμμετοχή των παιδιών να περιορίζεται, σύμφωνα πάντα με τις στατιστικές. σε ένα ποσοστό 25% .

Το 75% των Αυστριακών γιορτάζουν σε στενό οικογενειακό κύκλο, ενώ ένα 22% είναι καλεσμένοι σε συγγενείς ή φίλους -περιβάλλον που σε μέσο όρο περιλαμβάνει πέντε πρόσωπα - αλλά ένα ποσοστό 3,5%, που αντιστοιχεί σε σχεδόν 300.000 πρόσωπα, θα περάσουν τη βραδιά μόνοι τους.

Για την αγορά του (φυσικού) χριστουγεννιάτικου δέντρου, το οποίο είναι πάντα ένα από τα διάφορα είδη έλατου που υπάρχουν σε αφθονία στη χώρα, οι Αυστριακοί φέρεται να έχουν ξοδέψει εφέτος πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την αγορά δώρων έχουν ξοδευτεί μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες, σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ανταλλαγή ευχών για τα Χριστούγεννα φέρεται να γίνεται μέσω μηνυμάτων SMS, σε ποσοστό πάνω από 40%, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν σταλεί ήδη σήμερα το απόγευμα μεταξύ 17.00 και 18.00 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τις επικαλούμενες από τα αυστριακά ΜΜΕ έρευνες, πάνω από 800.000 Αυστριακοί (στο σύνολο των 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων στη χώρα), αναμένεται να παρακολουθήσουν μέσα στο εορταστικό τριήμερο (σήμερα, αύριο και μεθαύριο) κάποια εκκλησιαστική λειτουργία σε ρωμαιοκαθολικό ναό, ενώ σήμερα τα μεσάνυχτα ένα μεγάλο ποσοστό πρόκειται να παρακολουθήσουν σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση τη λειτουργία από το Βατικανό.

Από την Αυστρία προέρχεται και το διασημότερο στον κόσμο, χριστουγεννιάτικο τραγούδι, η "'Αγια Νύχτα" που εφέτος γιορτάζει τα 200 χρόνια από τη σύνθεσή του, καθώς ήταν το χειμώνα του 1817 στο Ομπερντόρφ βόρεια της πόλης Σάλτσμπουργκ, όπου ο εκεί δάσκαλος και μουσικός του εκκλησιαστικού οργάνου, ο Φραντς Ξάβερ Γκρούμπερ, συνέθεσε την παγκόσμια γνωστή μελωδία της "Αγιας Νύχτας", που τραγουδιέται σε όλες τις ηπείρους και που το 2011 ανακηρύχθηκε τμήμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αυστρίας.

Έναν χρόνο νωρίτερα, μέσα στον βαρύ χειμώνα του 1816 που στο Μαρίαπφαφ της επαρχίας Λουνγκάου του Σάλτσμπουργκ, ο βοηθός ιερέας Γιόζεφ Μορ είχε εμπνευστεί και είχε συγγράψει το χριστουγεννιάτικο ποίημα - που μελοποίησε ο Φραντς Ξάβερ Γκρούμπερ - το οποίο έμελλε να μεταφραστεί αργότερα σε πάνω από 300 γλώσσες και διαλέκτους του κόσμου.

Πηγή: Ζούγκλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου