Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017

Αυστρία: Τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Εσωτερικών αναλαμβάνει η Ακροδεξιά

Εκπρόσωπος του αυστριακού συντηρητικού κόμματος ανακοίνωσε ότι, με βάση τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPÖ) θα λάβει, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία των Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας.Ο Χέρμπερτ Κικλ, γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων, θα είναι ο επόμενος υπουργός Εσωτερικών, ενώ ο Μάριο Κούνασεκ θα είναι ο νέος υπουργός Άμυνας και η ειδική στο διεθνές δίκαιο Καρίν Νέισλ, παρότι δεν είναι μέλος του FPO, θα είναι η υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ηγέτης του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (OVP), αναμένεται ότι θα είναι ο επόμενος καγκελάριος. Το κόμμα του θα αναλάβει τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Γεωργίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Νωρίτερα σήμερα ο Κουρτς επιβεβαίωσε ότι το στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας Χάρτβιγκ Λέγκερ θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών.

Ο συντηρητικός Κουρτς και το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας» της Αυστρίας (FPÖ) ανακοίνωσαν χθες ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μια συμφωνία που ανοίγει τις πόρτες της καγκελαρίας στον νεαρό ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (OVP) της Αυστρίας αλλά και σηματοδοτεί την επιστροφή της Ακροδεξιάς στην εξουσία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ακροδεξιά είχε συγκυβερνήσει με τους Συντηρητικούς το διάστημα 2000-2007. Η νέα κυβέρνηση ορκίζεται τη Δευτέρα από τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, έπειτα από επίσημη επικύρωση των όρων της συμφωνίας από τα δύο κόμματα.

Tο κόμμα του Κουρτς είχε κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό 30,2%, δηλαδή 6,3% μονάδες περισσότερες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές. Ωστόσο,δεν ήταν αρκετό το ποσοστό για να σχηματίσει κυβέρνηση,επιλέγοντας ως εταίρο του το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, που είχε έρθει δεύτερο με ποσοστό 26,3%.
Κουρτς για Τουσκ: Έχει δίκιο για το προσφυγικό
Ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας, επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού του κόμματός του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, έχει συνταχθεί με τις αμφιλεγόμενες θέσεις του Ντόναλντ Τουσκ για το προσφυγικό.

«Ο Τουσκ έχει δίκιο, όταν λέει πως οι δεσμευτικές ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες στην Ε.Ε δεν έχουν λειτουργήσει και εγώ θα υποστηρίξω μία αλλαγή αυτής της λανθασμένης προσφυγικής πολιτικής»,τόνισε ο νέος καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του πώς, χωρίς αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε «δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης».

Κατά την άποψή του, είναι «θετικό το ότι ο Τουσκ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν μία κανονική προστασία των εξωτερικών συνόρων και τη χρησιμοποίηση περισσότερων μέσων της ΕΕ».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου