Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017

Η Νορβηγία γίνεται η πρώτη σκανδιναβική χώρα που αποποινικοποιεί τα ναρκωτικά

Ιστορική θεωρήθηκε η συνεδρίαση της βουλής της Νορβηγίας που αποφάσισε την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών. Με αυτόν τον τρόπο, η Νορβηγία έγινε η πρώτη από τις Σκανδιναβικές χώρες που παίρνει μια τέτοια απόφαση, δίνοντας έμφαση στην θεραπεία και όχι στην τιμωρία. Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της χώρας, 266 θάνατοι ανθρώπων το 2014 θεωρούνται ότι έχουν σχέση με ναρκωτικά, το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό θανάτων που συνδέονται με αυτό το πρόβλημα στην Ευρώπη.


Την απόφαση στήριξαν οι συντηρητικοί, οι φιλελεύθεροι, το εργατικό κόμμα και οι αριστεροί σοσιαλιστές, που ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναμορφώσει την πολιτική της για τα ναρκωτικά.

“Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε ότι δεν νομιμοποιούμε την κάνναβη και άλλα ναρκωτικά, αλλά μιλάμε για αποποινικοποίηση”, δήλωσε σε νορβηγικό περιοδικό μέλος της επιτροπής Υγείας. Ουσιαστικά, η απόφαση ορίζει ότι όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με καταχρήσεις ουσιών θα αντιμετωπίζονται ως άρρωστοι κι όχι ως εγκληματίες, που θα έχουν ποινές για πρόστιμα και φυλάκιση.

Ο σκοπός είναι να σταματήσει η τιμωρία των ανθρώπων που έχουν εξάρτηση. Αντ' αυτής, θα τους παρέχεται βοήθεια και θεραπεία.Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου