Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017

Μύρισε ελληνικά Χριστούγεννα στις ΒρυξέλλεςΓεννήθηκε στην… Αλάσκα, αλλά στο σχολείο που φοίτησε διδάχθηκε από νωρίς την ελληνική φιλοσοφία. Η ζωγράφος Ταμάρ Λέβι σπούδασε στο Λονδίνο και στο Κέιμπριτζ, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να εμπνέεται από την Ελλάδα. Καθόλου τυχαία επομένως, που έχει επιλέξει για σύντροφο της ζωής της έναν Έλληνα, τον Βασίλη Κατσαρδή, με τον οποίον και απέκτησαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ένα παιδί.

Πριν από λίγο καιρό, περίπου 50 πίνακές της για την Ελλάδα επελέγησαν να εκτεθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα πλαισιώσουν μάλιστα το Χριστουγεννιάτικο πάρτι των Ελλήνων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο κτίριο του ΕΚ στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, μία ζωγραφιά της επελέγη για να διαφημίσει την εκδήλωση. «Η αφίσα των Χριστουγέννων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης. Από τη μία πλευρά, είναι μια παράσταση Χριστουγεννιάτικης διακόσμησης ελληνικού τύπου: φωτάκια σε ένα βαρκάκι», δηλώνει στο news247.gr η Ταμάρ Λέβι. «Από την άλλη πλευρά, όμως είναι και μια βάρκα των εργαζομένων, τοποθετημένη μπροστά από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για συμβολική σχέση των εργαζόμενων που βρίσκονται στο προσκήνιο και των πολιτικών εκπροσώπων τους στο παρασκήνιο», εξηγεί η καλλιτέχνιδα.Η ζωγραφιά στην αφίσα δεν είναι το μόνο έργο της που έχει επίκεντρο την Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά όμορφη χώρα! Ζωγράφισα πάνω από τριακόσια τοπία τον χρόνο που έζησα στην Ελλάδα!», συνέχισε η Ταμάρ Λέβι. «Η σειρά των έργων τέχνης που εκτίθενται σε αυτή την έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνδέεται με έναν κοινό παρονομαστή. Κάθε ένα από αυτά είναι μια καθαρή γιορτή της ελληνικής αρχιτεκτονικής, του τοπίου και της θάλασσας. Είναι ζωγραφισμένα με λάδι και ακρυλικό σε στυλ ρεαλισμού, καθώς και κομμάτια ακουαρέλας, όλα εμπνευσμένα από ταξίδια σε όλη τη χώρα, αλλά και από τη ζωή μου εκεί», λέει.

Η Ταμάρ Λεβί είναι καλλιτέχνης που δεν εστιάζεται σε ένα μόνο είδος τέχνης. Πέρα από τη ζωγραφική, πολύ συχνά εικονογραφεί παιδικά βιβλία, αλλά και σημαντικές εκδόσεις όπως η φιλοσοφία, το άσθμα ή ο αυτισμός. Μερικά από αυτά μάλιστα έχουν κερδίσει διακρίσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που πανεπιστήμια την έχουν καλέσει για διάλεξη για το πώς η εικονογράφηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στο σχολείο και το σπίτι για να εξηγήσει ιδέες. Πρόσφατα, πάντως, η Ταμάρ έχει αρχίσει να ζωγραφίζει τοπία και πορτραίτα σε διαφορετικά στυλ, κυρίως για συλλέκτες, πλειστηριασμούς και εκθέσεις.«Μεγάλωσα στην Αλάσκα αλλά σπούδαζα στο Λονδίνο και στο Κέιμπριτζ. Κέρδισα υποτροφίες και βραβεία για τις σπουδές μου, αλλά συνέχισα να δημιουργώ βιβλία. Φέτος τελείωσα μερικά σημαντικά έργα, όπως μια σειρά πορτραίτων για ιδιωτικούς συλλέκτες ενώ παρουσιάζω τα έργα μου σε μεγάλες εκθέσεις», εξηγεί. «Παρόλο που οι Βρυξέλλες φαίνονται μακριά από την Ελλάδα, μιλάμε τη γλώσσα σας στο σπίτι και εδώ στο στούντιό μου συνεχίζω να ζωγραφίζω τα μέρη που έχουμε επισκεφτεί, από την Κομοτηνή στην Πελοπόννησο, από την Καστοριά ως το Ρέθυμνο, από τη Μυτιλήνη μέχρι την Εύβοια και πολλά άλλα. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι στο επόμενο μεγάλο μου τοπίο, αυτή τη φορά, τα Καλάβρυτα».

«Εχω βαθιά αγάπη για τη χώρα σας! Μεγαλώνοντας στην Αλάσκα, φοίτησα σε ειδικό σχολείο που ενθάρρυνε τους μαθητές να μελετήσουν και να συζητήσουν την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Πολλά χρόνια αργότερα, ερωτεύτηκα έναν Ελληνα και τώρα, η κατανόησή μου για την Ελλάδα έχει εκμοντερνιστεί και η εμπειρία μου εμπλουτιστεί. Είμαι περήφανη που έχω «ασπαστεί» την κουλτούρα σας και που το παιδί μας θα «κληρονομήσει» τη γλώσσα και τις παραδόσεις της Ελλάδας. Οι κυκλικοί χοροί είναι οι αγαπημένοι μου!», τονίζει.

«Η Ελλάδα, αισθητικά, δεν αποτυγχάνει ποτέ να με εμπνεύσει ως καλλιτέχνη. Παρόλ’ αυτά, πρέπει να παραδεχτώ ότι το να ζωγραφίζω την Ελλάδα είναι πρόκληση. Λάμπει! Το φως είναι εκτυφλωτικό και η θάλασσα αλλάζει συνεχώς χρώματα. Το χρυσό φως είναι νοσταλγικό και χρειάζεται να εργαστώ σκληρά για να «απλώσω» τα χρώματα μου σε διάφορα επίπεδα για να μπορέσω να αναπαραστήσω το βάθος των τόνων στο Αιγαίο. Αλλά αυτό που με ενθουσιάζει περισσότερο είναι τα σχήματα. Η λεκάνη της Αττικής είναι ένα άγγιγμα του πινέλου μου, τα κυρίαρχα κομμάτια των νησιών είναι πολύ ρομαντικά, μοιάζουν με γυναικείες καμπύλες, και η κυκλαδική αρχιτεκτονική είναι η επιτομή του κυβισμού», περιγράφει.

Η Ταμάρ έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα αρκετές φορές, από τα Μετέωρα μέχρι την Κνωσό, και πάλι πίσω! «Ζήσαμε στο παρελθόν στην Ελλάδα, αλλά τώρα από τις Βρυξέλλες που μένουμε μόνιμα επισκεπτόμαστε συχνά την οικογένεια μας, πηγαίνουμε σε γάμους φίλων και κολυμπάμε όσο πιο πολύ μπορούμε το καλοκαίρι», μας λέει.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ταμάρ Λέβι και δείγματα της δουλειάς της, μπορείτε να βρείτε στο site www.TamarLevi.com.

Ένα ελληνικό καραβάκι φόρτωσε ήθη, έθιμα, ήχους και παραδοσιακά γλυκίσματα και έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταφέροντας το άρωμα των ελληνικών Χριστουγέννων στην καρδιά της Ευρώπης.

Σήμερα, Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα φιλοξενήσει το ελληνικό πνεύμα των Χριστουγέννων σε μία εκδήλωση που σκοπό έχει να παρουσιάσει τα εθιμικά δρώμενα της πατρίδας μας συνδυασμένα με την λαϊκή μουσική παράδοση, μεταδίδοντας τον χαρμόσυνο χαρακτήρα της εορταστικής περιόδου.

Έθιμα και παραδόσεις που η ιστορία τους ανάγεται στο μακρινό παρελθόν και μεταφέρει μνήμες από την Αρχαία Ελλάδα, όπου τα παιδιά κρατούν ομοιώματα καραβιού και την Ειρεσιώνη, τον πρόγονο του Χριστουγεννιάτικου δένδρου, τραγουδώντας τις καλένδες από σπίτι σε σπίτι.

Με την συμμετοχή Ελλήνων μαθητών του 3ου Ευρωπαϊκού Σχολείου, της Ελληνικής Χορωδίας Βρυξελλών, του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών, του Ελληνικού παραδοσιακού χορευτικού συγκροτήματος Μαρίας Δούβαλη Tradidanse, του Συλλόγου Κρητών Βελγίου, του χορευτικού και μουσικού συγκροτήματος Αστυπάλαιας, θα παρουσιαστούν κάλαντα και παραδοσιακοί σκοποί από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ο βραβευμένος Σεφ Μάνος Μακρυγιαννάκης του εστιατόριου Φίλεμα θα φροντίσει για την παρουσίαση και την προσφορά παραδοσιακών γλυκισμάτων και ποτών, τα οποία προσέφεραν εταιρίες και ζαχαροπλαστεία από διάφορα μέρη της Ελλάδας και μεταφέρθηκαν στις Βρυξέλλες με την ευγενική χορηγία της εταιρίας Teletrans.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συλλέξουν πληροφορίες για την Ελλάδα από τα ενημερωτικά περίπτερα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και της νήσου Αστυπάλαιας και να αποκτήσουν τις μοναδικές εκδόσεις της Βουλής των Ελλήνων.

Παράλληλα θα λειτουργήσει ζωγραφική έκθεση της Tamar Levi, η οποία φιλοτέχνησε και την αφίσα της εκδήλωσης, με έργα εμπνευσμένα από την ελληνική γη.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, με την υποστήριξη των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, Κωνσταντίνας Κούνεβα και Στέλιου Κούλογλου.

Photos: Bengi Lostar Özdemir
Πηγή: News247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου