Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017

Είσοδος επί πληρωμή στο Πάνθεον της Ρώμης από το 2018Οι επισκέπτες του πιο καλοσυντηρημένου μνημείου της αρχαιότητος θα καταβάλουν αντίτιμο για την είσοδο τους στο Πάνθεον από το Μάιο του 2018, με εξαίρεση όσους πηγαίνουν για να προσευχηθούν.

Το εισιτήριο ύψους 2€ ανά άτομο αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας επίτευξης κερδών από τον ιταλικό πολιτιστικό πλούτο, ενώ το Υπουργείο δήλωσε πως οι επισκέψεις θα ανασταλούν κατά τη διάρκεια θρησκευτικών λειτουργιών.

Μέρος των εσόδων του εισιτηρίου θα διατεθεί για τη συντήρηση του χώρου, όπου ο Ρωμαίος πολιτικός Μάρκος Βιψάνιος Αγρίππας έχτισε ναό προς τιμήν του Αυτοκράτορα Αυγούστου το 27π.Χ. Το Πάνθεον κατασκευάστηκε ύστερα από εντολή του Αγρίππα κατά τον 1ο αιώνα π.Χ. και υπέστη αρκετές καταστροφές από πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να ανακατασκευαστεί πλήρως από τον Αδριανό στις αρχές του 2ου μ.Χ αιώνα. Αρχικά, ήταν ναός αφιερωμένος σε όλες τις θεότητες της Αρχαίας Ρώμης. Μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία τον 7ο μ.Χ. αιώνα . Αποτελεί το μεγαλύτερο σε μέγεθος ρωμαϊκό μνημείο που έχει διασωθεί, σχεδόν άφθαρτο, λόγω της ασταμάτητης χρήσης του έως και σήμερα.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν θαφτεί στο Πάνθεον, είναι και ο Αναγεννησιακός καλλιτέχνης Ραφαήλ, καθώς και δύο Ιταλοί βασιλιάδες.

Το ζήτημα φροντίδας της τέχνης και της αρχιτεκτονικής αποτελεί εδώ και πολύ καιρό πρόκληση, για μια χώρα που είναι υπεύθυνη για τους αναρίθμητους, παγκοσμιας κληρονομιάς τόπους της, σύμφωνα με την UNESCO, ενώ το έργο της δυσχεραίνει η χαμηλή δημόσια χρηματοδότηση και τα μακροχρόνια γραφειοκρατικά προβλήματα.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου