Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017

2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας


Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδη», διοργανώνουν τη 2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι στόχοι της 2 ηςΠαγκόσμιας Ολυμπιάδας είναι:
· η προσέλκυση του ενδιαφέροντος της νεολαίας για την εκμάθηση της νεοελληνικής γλώσσας
· η διεύρυνση και ο εμπλουτισμός της διαπολιτισμικής επικοινωνίας των νέων
· η διεύρυνση της κοινωνικο-πολιτισμικής και γλωσσικής ικανότητας των νέων
· η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη στήριξη των ταλαντούχων νέων της Διασποράς
· η δημιουργία βάσης για τον διάλογο μεταξύ των νέων που μιλούν τη νέα ελληνική γλώσσα.

Συμμετέχουν άτομα ηλικίας 18 - 25 ετών γεννημένα εκτός Ελλάδας και Κύπρου, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Εξαιρούνται νέοι και νέες που έχουν φοιτήσει σε ελληνόφωνο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα ή την Κύπρο για περισσότερο από 1 έτος και όσοι/ες συμμετείχαν στην 1η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας του 2016.
Το 1 ο στάδιο της 2ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας θα διεξαχθεί σε 21 εξεταστικά κέντρα, πιστοποιημένα από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, στις εξής χώρες: Αίγυπτος, Αλβανία, Αρμενία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Η.Π.Α., Ιταλία, Ισπανία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία. Σ’ αυτό το 1ο στάδιο οι συμμετέχοντες/ουσες θα εξεταστούν σε θέματα εξετάσεων ελληνομάθειας προχωρημένου επιπέδου. Οι εξεταζόμενες δεξιότητες είναι: Κατανόηση γραπτού λόγου, Χρήση γλώσσας, Κατανόηση προφορικού λόγου και Παραγωγή γραπτού λόγου.
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν, υπό την επίβλεψη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, στις 10 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 4-8 μ.μ. στο Hellenic Centre, 16-18 Paddington St, London W1U 5AS. Ευχαριστούμε πολύ το Hellenic Centre για την ευγενική παραχώρηση του χώρου προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις. Την οργάνωση των εξετάσεων σε τοπικό επίπεδο αναλαμβάνει το Γραφείο Εκπαίδευσης της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο.
Η αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις υποβάλλεται ηλεκτρονικά από 4/12/2017 έως 18/12/2017 στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://smg.web.auth.gr/wordpress/?page_id=7520
Στις 9 Φεβρουαρίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας, θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου, όπου θα ανακοινωθούν τα 21 άτομα που θα έχουν προκριθεί κατά το 1ο στάδιο από τις συμμετέχουσες χώρες.
Το 2 ο στάδιο θα διεξαχθεί στην Ελλάδα στην Πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στην Καλάνδρα Χαλκιδικής. Εκεί οι 21 συμμετέχοντες/ουσες, με τη φροντίδα του ΑΠΘ, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και να απολαύσουν για μια ολόκληρη εβδομάδα τις ομορφιές της Χαλκιδικής. Στις 28 Ιουνίου 2018, στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, θα πραγματοποιηθούν από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, εξετάσεις ελληνομάθειας προχωρημένου επιπέδου για την ανάδειξη τριών νικητών/τριών.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας ΑΠΘ: www.smg.auth.gr
Τηλ. 2310997571
e-mail: elen@smg.auth.gr, school-mg@smg.auth.gr

Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας: www.greeklanguage.gr
Τηλ. 2313 331500, 2313 331540
e-mail: ellinomatheia@komvos.edu.gr; centre@komvos.edu.gr

Οργάνωση εξετάσεων στο Λονδίνο:
Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Λονδίνου: www.hellenic-education.org.uk
Τηλ: +44 (0)20 7221 5977,
Πληροφορίες : education@greekembassy.org.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου