Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017

Τα νησιά Τουβαλού εκπέμπουν SOS καθώς βυθίζονται στον Ειρηνικό

Η κυβέρνηση του Τουβαλού, ενός μικρού νησιωτικού κράτους στον Ειρηνικό, κάλεσε  την ανθρωπότητα να κινητοποιηθεί κατά της κλιματικής αλλαγής, η οποία προβλέπεται να βυθίσει το σύμπλεγμα τις επόμενες δεκαετίες. Περιβαλλοντικοί πρόσφυγες αναμένεται να γίνουν οι κάτοικοί του.Το αρχιπέλαγος του Τουβαλού, ένα συγκρότημα από ατόλες και υφάλους με πληθυσμό περίπου 10.000 ανθρώπων, βρίσκεται μόλις δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αν ο σημερινός ρυθμός ανόδου της στάθμης των υδάτων διατηρηθεί, το Τουβαλού θα εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 30 έως 50 χρόνια.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η στιγμή δεν θα έλθει ποτέ. Η εναλλακτική λύση είναι να γίνουμε ψάρια και να ζούμε κάτω από το νερό» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ταβάου Τέιι στο περιθώριο διάσκεψης για το Περιβάλλον στη Σεούλ.

Όπως δήλωσε ο Τέιι, η Νέα Ζηλανδία φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί στο έδαφός της τους κατοίκους του, από τους οποίους 2.000 έχουν ήδη μεταναστεύσει εκεί. Η Αυστραλία, η έτερη μεγάλη οικονομία της περιοχής, έχει δώσει μόνον ασαφείς διαβεβαιώσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει έως το τέλος του αιώνα κατά 18 έως 59 εκατοστά, σε σχέση με το 1990, αν και η άνοδος θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, σε περίπτωση που λιώσει το κάλυμμα πάγου στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου