Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017

Αύξηση ρεκόρ των προσφύγων στη ΓερμανίαΟ αριθμός των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στη Γερμανία υπερδιπλασιάσθηκε τα δύο τελευταία χρόνια φθάνοντας το 1,6 εκατομμύριο και οι περισσότεροι απ' αυτούς έχουν διαφύγει από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής.

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο είναι ένα «καυτό» θέμα στη Γερμανία εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης που κορυφώθηκε το 2015. Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική της των ανοικτών θυρών στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες οι Συντηρητικοί της υπέστησαν μεγάλες απώλειες προς όφελος της Άκρας Δεξιάς.
Η συμφωνία στη μεταναστευτική πολιτική είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει η συντηρητική Μέρκελ στην προσπάθειά της να σχηματίσει έναν τριμερή συνασπισμό με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους. Το Γραφείο Στατιστικής ανακοίνωσε σήμερα πως οι 1,6 εκατ. άνθρωποι που είχαν ζητήσει προστασία μέχρι το τέλος της περυσινής χρονιάς είναι κατά 113% περισσότεροι απ' ό,τι στο τέλος του 2014 και αντιστοιχεί στο 16% του ξένου πληθυσμού που βρίσκεται στη Γερμανία.
Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται οι άνθρωποι από το εξωτερικό που μένουν στη Γερμανία για ανθρωπιστικούς λόγους, όσοι έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο, η εξέταση του οποίου δεν έχει ολοκληρωθεί, αυτοί στους οποίους έχει δοθεί καθεστώς πρόσφυγα ή προστασίας, καθώς και πρόσωπα που έχει απορριφθεί η αίτησή τους για άσυλο, αλλά παραμένουν στη Γερμανία.

Σε περισσότερους από τους μισούς από τους 1,6 εκατ. ανθρώπους είχε δοθεί μέχρι το τέλος του 2016 άδεια να παραμείνουν στη Γερμανία, ενώ περίπου 158.000 είναι αυτοί των οποίων η αίτηση για άσυλο έχει απορριφθεί, ανακοίνωσε το Γραφείο Στατιστικής.

Bild: 30.000 αιτούντες άσυλο που η αίτησή τους απορρίφθηκε έχουν εξαφανιστεί

Υπογραμμίζοντας τον ευαίσθητο χαρακτήρα των αριθμών αυτών, η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα «Bild» αναφέρει πως 30.000 αιτούντες άσυλο, που η αίτησή τους απορρίφθηκε, έχουν εξαφανιστεί και οι Αρχές δεν έχουν ιδέα πού βρίσκονται. Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία για την ασφάλεια.

Η Συρία ήταν η πρώτη χώρα προέλευσης, με 455.000 ανθρώπους από τη χώρα αυτή να είχαν ζητήσει προστασία στη Γερμανία μέχρι το τέλος του 2016. Ακολουθεί το Αφγανιστάν με 191.000 ανθρώπους και το Ιράκ με 156.000, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής.

Ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις στους αριθμούς καταγράφονται στην ανατολική Γερμανία, εξαιρουμένου του Βερολίνου, σε απόλυτους αριθμούς οι περισσότεροι άνθρωποι που ζητούν καταφύγιο βρίσκονται στη δυτική Γερμανία. Περίπου το 27% εξ αυτών βρίσκεται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Περίπου το 64% αυτών που ζητούν καταφύγιο είναι άνδρες, τη στιγμή που στον συνολικό πληθυσμό οι άνδρες αποτελούν το 49%. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 29,4 έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου