Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017

Στις Νήσους Φερόες ψάχνουν νύφες καθώς οι γυναίκες σπανίζουν



Οι Νήσοι Φερόες, ένα σύμπλεγμα 18 νησιών στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στη Σκωτία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, είναι άγνωστοι για τους περισσότερους από εμάς αν εξαιρέσουμε τη ντροπιαστική ήττα που γνώρισε η Εθνική Ελλάδος στα προκριματικά του Euro 2016.

Η νησιωτική αυτή κουκίδα στον χάρτη, με πληθυσμό 50.318 κατοίκους, φαίνεται πως έχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης γυναικών, με αποτέλεσμα να απευθύνεται έκκληση για… νύφες.

Όπως γράφει σε δημοσίευμά του το BBC, η σοβαρή έλλειψη γυναικών έχει αναγκάσει τους ντόπιους άντρες να αναζητούν απεγνωσμένα γυναίκες από το εξωτερικό - κυρίως από Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες. Το βρετανικό δίκτυο βρήκε τέτοιες νύφες, γυναίκες που μετανάστευσαν στο ανεμοδαρμένο αυτό αρχιπέλαγος για να διαπιστώσει πώς είναι η ζωή τους εκεί.
iasydta1
Η Athaya Slaetalid είναι μία από αυτές της γυναίκες. Βρέθηκε στα Φερόε, όπου ο χειμώνας διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες, από την Ταϊλάνδη και δεν αποχωρίζεται σχεδόν ποτέ το καλοριφέρ. «Μου λένε να βγω έξω στον ήλιο, αλλά τους λέω να με αφήσουν ήσυχη γιατί κρυώνω».
fa1
Η Athaya βρίσκεται στα Φερόε τα τελευταία έξι χρόνια και ακόμη δεν έχει εξοικειωθεί με το περιβάλλον. Ήταν από την αρχή δύσκολα για εκείνη, όταν έφτασε με τον Jan τον σύζυγό της τον οποίο γνώρισε μέσω ενός φίλου της από τα νησιά που είχε έρθει στην Ταϊλάνδη για επιχειρηματικούς λόγους. Ο Jan ήξερε ότι θα ήταν πρόκληση για τη γυναίκα του το να τη φέρει σε αυτή τη δύσκολη και απαιτητική λόγω καιρού, περιοχή. «Είχα τις ανησυχίες μου, γιατί ότι άφηνε πίσω της και όσα θα έβρισκε εδώ, ήταν τόσο αντίθετα. Αλλά γνώριζα την Athaya και ήξερα ότι θα τα κατάφερνε», λέει ο σύζυγος της.
fa2


Στα Φερόε ζουν τουλάχιστον 300 γυναίκες από την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες, σχηματίζοντας τη μεγαλύτερη ίσως εθνική μειονότητα. Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των νησιών παρουσίασε πτώση με πολλούς νέους, ανάμεσά τους και πολλές γυναίκες, να αναζητούν αλλού ένα καλύτερο μέλλον. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Axel Johannesen να υπάρξει «έλλειμμα φύλου με περίπου 2.000 λιγότερες γυναίκες από τους άνδρες».

Αυτή η εξέλιξη άφησε πολλούς άντρες μόνους με μοναδικό διέξοδο το εξωτερικό για αναζήτηση συντρόφου. Αρκετές από τις υποψήφιες νύφες, γνώρισαν τους μελλοντικούς συζύγους τους στο διαδίκτυο μέσω ιστοσελίδων γνωριμιών.
fa3
Η Athaya, μια δυναμική γυναίκα με φιλικό χαμόγελο, εργάζεται σε εστιατόριο στην πόλη Τόρσχαβν, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη των Νήσων Φερόες. Η ίδια παραδέχεται πως στην αρχή τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα. «Όταν ο γιος μας Jacob γεννήθηκε, καθόμουν όλη μέρα στο σπίτι γιατί δεν είχα με κανέναν να μιλήσω. Οι περισσότεροι ντόπιοι, είναι ηλικιωμένοι και δε μιλούν αγγλικά. Οι συνομήλικοί μου βρίσκονταν στις δουλειές τους και ο Jacob δεν είχε κανέναν φίλο. Ένιωθα πραγματικά πολύ μοναξιά. Δε μπορώ να πως πως ήταν καταθλιπτικά, αλλά ήξερα ότι έτσι θα ήταν για τα επόμενα 2-3 χρόνια», λέει.
iasydta2


Και η Krongrak Jokladal, που κατάγεται επίσης από την Ταϊλάνδη, ένιωθε αρχικά απομονωμένη. Ο σύζυγός της Trondur, είναι ναυτικός και απουσιάζει από το σπίτι τους για αρκετούς μήνες. Η ίδια, άνοιξε ένα σαλόνι με ταϊλανδέζικο μασάζ στην Τόρσχαβν και μιας και το διευθύνει η ίδια, μπορεί να κανονίζει το ωράριό της ώστε να βρίσκεται κοντά στο μωρό τους. Βέβαια, αυτό είναι πολύ μακριά από το αντικείμενο της προηγούμενης δουλειάς της ως επικεφαλής του λογιστικού τμήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση της Ταϊλάνδης- το γλωσσικό εμπόδιο σημαίνει ότι πρέπει να αναλάβουν εργασία χαμηλότερου επιπέδου.

Ο πρωθυπουργός των Νήσων, πάντως, υπόσχεται να βοηθήσει τις νεοφερμένες να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο.

http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου