Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2017

Τιμήθηκε ο Γεώργιος Μπίζος στο ΓιοχάνεσμπουργκΟ Ελληνισμός της Νότιας Αφρικής τίμησε σε ειδική εκδήλωση στο Γιοχάνεσμπουργκ τον Γιώργο Μπίζο, τον Ελληνα-σύμβολο για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Μπίζος είναι μια κορυφαία εμβληματική προσωπικότητα της Νοτίου Αφρικής, δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα και ένας από τους τρεις συντάκτες του Συντάγματος της αφρικανικής χώρας.

Η εκδήλωση, κατά την οποία ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ διάβασε χαιρετισμό του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για τον Γ. Μπίζο, διοργανώθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ, με ευθύνη της Ελληνικής Ομοσπονδίας, από όλους τους φορείς του Ελληνισμού (Ελλάδα και Κύπρο) της Νότιας Αφρικής, παρουσία των δύο πρέσβεων και του Αρχιεπισκόπου κ. Δαμιανού.

Στην εκδήλωση ήταν παρούσα και η υπουργός Οικισμού της Νότιας Αφρικής Lindiwe Sisulu, κόρη του Walter και Albertina Sisulu, συμμαχητών του Νέλσον Μαντέλα κατά του Απαρτχάιντ, των οποίων δικηγόρος υπήρξε επίσης ο κ. Γιώργος Μπίζος, επιτυγχάνοντας την μη εκτέλεσή τους και απελευθερώνοντας την ίδια από τις φυλακές, όταν παιδί του σχολείου συνελήφθη στα αιματηρά γεγονότα του ξεσηκωμού 15.000 μαθητών στα περίχωρα του Σοβέτο.

Ηταν συγκλονιστικές οι περιγραφές που έκανε στην ομιλία της για τους Αγώνες που έκανε ο Γεώργιος Μπίζος, και ως δικηγόρος και ως άνθρωπος, χωρίς ποτέ να δεχθεί αμοιβή για τους μαχητές κατά του Απαρτχάιντ.

Ο κ. Παυλόπουλος στο μήνυμά του, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε πως «η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα συγκίνησης και γιορτής, που μας δίνει την ευκαιρία να αναφερθούμε στην πολυδιάστατη δράση του Γεώργιου Μπίζου, του πρώτου Ελληνα μαχητή κατά του Απαρτχάιντ, του μαχητικού δικηγόρου της δίκης της Ριβάνια, ο οποίος υπήρξε ο αρχιτέκτονας του Νέου Συντάγματος της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής, ενός από τα πιο προοδευτικά συνταγματικά κείμενα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών παγκοσμίως. Ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική για την δημοκρατική του δράση υπήρξε η στενή φιλική σχέση του με τον Νέλσον Μαντέλα, στον οποίο ενέπνευσε τον σεβασμό για την Ελλάδα και τις διαχρονικές της αξίες».
https://www.ekirikas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου