Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017

Μπισκέκ: Το φθηνότερο μέρος στον κόσμο για να ζει κανείςΜπισκέκ είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Κιργιζίας, πρώην σοβιετικής χώρας που βρίσκεται ανάμεσα στο Καζακστάν και την Κίνα. Η Μπισκέκ είναι περισσότερο γνωστή για τις φαρδιές της λεωφόρους, όπως και τα μαρμάρινα κτήριά της, καθώς και τις Σοβιετικού τύπου πολυκατοικίες της.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία επικαλείται έκθεση του συμβούλου Merser, η Μπισκέκ είναι η φθηνότερη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς.Ενώ η φθηνότερη πόλη στην Ευρώπη είναι τα Τίρανα, αλλά καμιά δεν ξεπερνάει την Μπισκέκ, αναφέρει η εφημερίδα:Στην αρχαιότητα, η Μπισκέκ ήταν μία από τις στάσεις για τα καραβάνια, όπως και για τον Δρόμου του Μεταξιού. Το 1825 η πόλη οχυρώθηκε από Ουζμπέκους. Ένας θρύλος της Κιργιζίας αναφέρει πως σε αυτή την πόλη θάφτηκε ο ήρωας Μπισκέκ, που πολέμησε για την Ανεξαρτησία της χώρας τον 18ο αιώνα και, ίσως, προήλθε από αυτόν το όνομα της πόλης. Το 1862, η πόλη περιήλθε στα χέρια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.Τυπική σοβιετικού τύπου χώρα, γκρίζα και καταθλιπτική, έγινε Ρώσικο φρούριο και μετονομάστηκε σε Πισπέκ από το 1877 και ύστερα. Το 1926, η Μπισκέκ έγινε πρωτεύουσα του νεοϊδρυθέντος Κιργίζιου Αυτόνομου Σοβιετικού Κράτους και μετονομάστηκε σε Φρούνζε, προς τιμή του Μιχαήλ Φρούνζε, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο κοντινούς συνεργάτες του Λένιν, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη αυτή και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ρωσική Επανάσταση.

Η δεκαετία του 1990 ήταν γεμάτη με σημαντικά γεγονότα για την πόλη αλλά και για την Κιργιζία. Στις αρχές της δεκαετίας, η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ύστερα από διαδηλώσεις στα νότια της χώρας που κατευθύνονταν προς την πρωτεύουσα.


Στις 5 Φεβρουαρίου 1991, η πόλη μετονομάστηκε σε Μπισκέκ και, λίγους μήνες αργότερα, η Κιργιζία έγινε ανεξάρτητη χώρα έπειτα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Πριν από αυτό το συμβάν, το 20% του πληθυσμού της πόλης ήταν Ρώσοι. Το 2002, η Αμερικανοί πήραν άδεια από το Κιργίζιο κράτος και εγκατέστησαν μια αεροπορική βάση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μανάς, προκειμένου να λειτουργήσει για τις πολεμικές επιχειρήσεις στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν.Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου