Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017

Ο Μουγκάμπε αρνήθηκε να παραιτηθεί από την προεδρία της Ζιμπάμπουε

Αντιμέτωπος με αποπομπή από την προεδρία της Ζιμπάμπουε είναι πλέον ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, αφότου στο διάγγελμα που εκφώνησε το βράδυ της Κυριακής, δεν έκανε καμία αναφορά σε παραίτησή του αψηφώντας τις πιέσεις και διαψεύδοντας πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει συμφωνήσει να αποχωρήσει μετά από 37 χρόνια στην εξουσία.


Το κυβερνών κόμμα Zanu-PF είχε νωρίτερα απομακρύνει τον κ. Μουγκάμπε από την ηγεσία του και τον είχε προειδοποιήσει ότι ότι εάν δεν παραιτηθεί από την προεδρία της χώρας έως το μεσημέρι της Δευτέρας θα τεθούν σε κίνηση διαδικασίες για την αποπομπή του.

Ο 93χρονος ηγέτης σόκαρε τους πάντες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι προτίθεται να προεδρεύσει στο συνέδριο του κόμματος τον επόμενο μήνα, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η παράταξη δεν τον αναγνωρίζει πλέον ως επικεφαλής της.

Σημείωσε δε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, κατά τις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ουσιαστικά καταλύσει το καθεστώς του, δεν αποτελούν απειλή για την εξουσία του.

Με αυτά τα δεδομένα οι διαδικασίες αποπομπής αναμένεται πλέον να ενεργοποιηθούν μέσα στις επόμενες 48 ώρες, καθώς η Βουλή είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει την Τρίτη

Κατά το περίπου 20λεπτο διάγγελμά του ο κ. Μουγκάμπε παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει λάθη στην διακυβέρνηση της χώρας κι ότι παράπονα από ορισμένες πτυχές της κοινωνίας είναι «κατανοητά». Διευκρίνισε όμως ότι οι πυλώνες του κράτους παραμένουν σταθεροί. «Δεν πρέπει να καθοδηγούμαστε από πικρία» προσέθεσε.

«Από σήμερα το βράδυ [...] το έθνος, σε όλα τα επίπεδα, αποκτά εκ νέου τη συγκέντρωση του», είπε, ενώ οι ηγέτες του στρατεύματος που κάθονταν πίσω του τον κοιτούσαν με έντονη δυσαρέσκεια.

Σημειώνεται ότι το Zanu-PF έχει ήδη αποφασίσει να αντικαταστήσει τον κ. Μουγκάμπε με τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μνανγκάγκουα, τον οποίο είχε αποπέμψει ο κ. Μουγκάμπε στις αρχές του μήνα.

Ο κ. Μνανγκάγκουα επελέγη νέος αρχηγός του κόμματος και ως υποψήφιος της παράταξης για να αναλάβει τον προεδρικό θώκο, τουλάχιστον έως τις εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2018.

Ο στρατός προχώρησε σε πραξικόπημα έναντι του καθεστώτος Μουγκάμπε μετά την απομάκρυνση του αντιπροέδρου Μνανγκάγκουα, υπό τη σκιά ανησυχιών ότι η 53χρονη πρώτη κυρία Γκρέις Μουγκάμπε προσπαθούσε να καταλάβει τη θέση του διαδόχου, εκτοπίζοντας την παλιά γενιά, η οποία συνδέεται με τον αγώνα για την ανεξαρτησία.

Η πρώτη κυρία και πολλοί σύμμαχοί της, που είναι γνωστοί στη Ζιμπάμπουε ως η «νέα» γενιά με το προσωνύμιο G40, εκδιώχθηκαν νωρίτερα από τους κόλπους του Zanu-PF.

Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου