Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017

Ένα αγοράκι λίγων μηνών με το όνομα «Τζιχάντ» διχάζει τη Γαλλία«Είναι αποδεκτό να ονομάσει κανείς το μωρό του "Τζιχάντ" στη Γαλλία, τη χώρα που έζησε τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια;».

Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει ο γενικός εισαγγελέας της Γαλλίας, στον οποίο παραπέμφθηκε από τις αρχές της Τουλούζης η επιλογή ενός ζευγαριού να ονομάσει τον γιο του «Τζιχάντ». Με τη σειρά του, ο γάλλος δικαστής για οικογενειακά ζητήματα ίσως πρέπει επίσης να αποφανθεί επί της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το BBC, η λέξη «τζιχάντ» στα αραβικά σημαίνει «προσπάθεια» ή «πάλη», και όχι απαραίτητα «ιερός πόλεμος». Η γαλλική νομοθεσία δεν επιβάλλει περιορισμούς στα ονόματα που επιλέγουν οι γονείς για τα παιδιά τους, με την προϋπόθεση ότι ένα όνομα δεν βλάπτει τα συμφέροντα του παιδιού και δεν υπάρχει ένσταση από άλλα μέλη της οικογένειας για λόγους φήμης.

Το αγοράκι από την Τουλούζη που ονομάζεται «Τζιχάντ» γεννήθηκε τον Αύγουστο. Παλιότερα, είχε επιτραπεί σε άλλα παιδιά να κρατήσουν το συγκεκριμένο όνομα στη Γαλλία.

Ο όρος «τζιχαντιστής» χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τους ισλαμιστές μαχητές, που πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις στο όνομα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Από τις αρχές του 2015, περισσότεροι από 230 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών στη Γαλλία, όπου παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το 2013, μια μητέρα στη γαλλική πόλη Nimes καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός μήνα με αναστολή και σε πρόστιμο 2.000 ευρώ, αφότου έστειλε στο σχολείο τον τρίχρονο γιο της, που ονομαζόταν Τζιχάντ, φορώντας ένα μπλουζάκι που έγραφε «Είμαι μία βόμβα» και «Τζιχάντ, γεννημένος την 11η Σεπτεμβρίου».

Η ποινή επιβλήθηκε για το «προκλητικό μπλουζάκι», που αναφερόταν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, αλλά όχι για το όνομα «Τζιχάντ».

Πηγή: News Beast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου