Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017

Αντιτρομοκρατικός Big Brother στη Μεγάλη Βρετανία

Όσοι παρακολουθούν βίντεο που αποτελεί «τρομοκρατική προπαγάνδα» κινδυνεύουν πλέον ακόμα και με 15 χρόνια φυλάκιση, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών της Αγγλίας, Amber Rudd! Αυτή η απόφαση λήφθηκε προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι νόμοι και να αντιμετωπιστεί «πιο αποτελεσματικά» η ριζοσπαστικοποίηση και έρχεται σε συνέχεια της νέας αντιτρομοκρατικής στρατηγικής της κυβέρνησης.


Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η υπουργός σε Συνέδριο των Συντηρητικών, όσοι κρίνονται ένοχοι για επαναλμβανόμενη παρακολούθηση οπτικοακουστικού υλικού στο διαδίκτυο, όπως π.χ. βίντεο οδηγιών για την κατασκευή βόμβας ή ακροδεξιά προπαγάνδα, εμπίπτουν σε αυτόν τον νόμο. Απαγορεύεται επίσης το κατέβασμα και η αποθήκευση στον υπολογιστή σχετικού υλικού.

«Θέλω να εξασφαλιστεί ότι όσοι παρακολουθούν διαδικτυακά τρομοκρατικό περιεχόμενο, όπως ιστοσελίδες τζιχαντιστών, ακροδεξιά προπαγάνδα και οδηγίες κατασκευής βόμβας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πλήρη ισχύ του νόμου», δήλωσε η Rudd, εξηγώντας ότι «η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας θα παρακολουθούν τη χρήση του διαδικτύου και θα παρεμβαίνουν εγκαίρως και προληπτικά, όταν θα ανακαλύπτουν ότι κάποιος βρίσκεται σε διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης»...

Ο σχετικός νόμος θα περιλαμβάνει κάποια «παράθυρα», αρκεί κάποιος να μπορέσει να εξηγήσει επαρκώς τους λόγους παρακολούθησης των σχετικών βίντεο, όπως οι Ακαδημαϊκοί ή οι δημοσιογράφοι...​Η υπουργός Εσωτερικών κατέκρινε τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως το Google και το Facebook, «που θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ριζοσπαστικοποίησης»Η υπουργός Εσωτερικών δεν στάθηκε μόνο στην ανακοίνωση του νόμου: κατέκρινε τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως το Google και το Facebook, «που θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ριζοσπαστικοποίησης», ενώ κατέκρινε υπηρεσίες συνομιλιών, όπως το WhatsApp, «καθώς αναπτύσσουν λογισμικό που επιτρέπει τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες, και άρα οι Αρχές δεν δύναται να παρακολουθούν τις κινήσεις των υπόπτων»...

«Οι ίδιες υπηρεσίες χρησιμοποιούνται κι από ανθρώπους που παρενοχλούν άλλους σεξουαλικά, όπως παιδεραστές», συμπλήρωσε η υπουργός, τονίζοντας ότι «οι εταιρείες δεν θα έπρεπε να το επιτρέπουν αυτό. Πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα και πολύ επιθετικά», κατέληξε.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2016 οι οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους έχουν δημοσιεύσει περισσότερα από 67.000 μηνύματα στο twitter στην αγγλική γλώσσα, εκ των οποίων τα 44.000 δημοσιεύτηκαν μόνο το 2017.

zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου