Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017

Φόβος και τρόμος για πυρηνικό ατύχημα στη Φλόριντα

Συναγερμός για ατύχημα τύπου «Φουκουσίμα» έχει σημάνει στις αμερικανικές αρχές στη Φλόριντα, καθώς στην περιοχή Turkey Point, σε απόσταση περίπου 42 χιλιομέτρων νότια της πόλης του Μαϊάμι, υπάρχουν μεγάλες πυρηνικές εγκαταστάσεις, με αρκετά σιλό που παράγουν ενέργεια για ολόκληρη τη χερσόνησο και όχι μόνο.Οι υπεύθυνοι δείχνουν ανήσυχοι, αν και όπως δηλώνουν, έχουν προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενισχύσεις, μετά την εμπειρία που αποκόμισε ο κόσμος από το θανατηφόρο ατύχημα που προκλήθηκε στις εγκαταστάσεις τις ιαπωνικής πόλης Φουκουσίμα, μετά το τσουνάμι που χτύπησε τις ακτές στη χώρα της Άπω Ανατολής το 2011.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος των εγκαταστάσεων στα αμερικανικά ΜΜΕ, η λειτουργία των αντιδραστήρων θα διακοπεί πριν χτυπήσει ο τυφώνας «Ίρμα» το Μαϊάμι. Ωστόσο, ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί την ακεραιότητα των εγκαταστάσεων.
Οι υπεύθυνοι πιστεύουν ότι θα αντέξουν στο σάρωμα των ανέμων, αλλά δεν είναι σε θέση να προβλέψουν το ύψος του νερού που θα κατακλύσει την περιοχή και ποιες οι συνέπειες σε περίπτωση μίας μεγάλης πλημμύρας.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει σχεδιασμός για την απενεργοποίηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων σε δύο σημεία, τόσο των αντιδραστήρων που βρίσκονται 42 χλμ απόσταση από το Μαϊάμι, όσο και του αντιδραστήρα στη Σάντα Λουτσία, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 193 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι μεγάλες ανησυχίες των Αμερικανών προέρχονται από τις πιθανότατες πλημμύρες που θα προκληθούν, καθώς έχει αποδειχθεί ότι το νερό είναι εκείνο που προκαλεί τις μεγαλύτερες ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, διαβρώνοντας και πιέζοντας κρίσιμους συνδέσμους, πριν προκληθεί έκρηξη από την κατάρρευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου