Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017

Η Κίνα σημαντικότερος εμπορικός εταίρος για τη Γερμανία

Για τη Γερμανία ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος πλέον δεν είναι πλέον οι ΗΠΑ αλλά η Κίνα. Οι προβλέψεις αποδεικνύουν πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Αποτέλεσμα της ανόδου Τραμπ στην εξουσία;


«Πρώτα η Αμερική» είναι το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει με κάθε ευκαιρία ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Για τη Γερμανία πάντως οι ΗΠΑ έπαψαν να είναι πρώτες, τουλάχιστον ως εμπορικός εταίρος. Η Κίνα εκθρόνισε τις ΗΠΑ ήδη πριν την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται στο ελεύθερο εμπόριο και απειλούν εμπορικούς εταίρους με δασμούς. Αμφίβολο ωστόσο παραμένει εάν η πολιτική αυτή άφησε τα ίχνη της ήδη το 2016.

Τον περασμένο χρόνο οι ΗΠΑ ήταν πάντως ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, δίνοντας 107 δισεκατομμύρια ευρώ για προϊόντα «Made in Germany». Ωστόσο οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν προς τις ΗΠΑ κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο γενικός ισολογισμός γερμανικών εισαγωγών και εξαγωγών από και προς τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κινήθηκε στα 165 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κόκκινο πανί για πολλούς οι γερμανικές εξαγωγές

Τα προϊόντα " Made in China " κερδίζουν έδαφος στη Γερμανία. Οι ειδικοί από την πλευρά τους δεν διαπιστώνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, άμεση σχέση μεταξύ της ανάληψης των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ και της μείωσης των γερμανικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ. Διαπιστώνουν εντούτοις ότι η Κίνα γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για τη Γερμανία ως εξαγωγικός προορισμός. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Φόλκερ Τράιερ, επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, η Κίνα θα είναι ο υπ' αριθμόν ένα εμπορικός εταίρος της Γερμανίας στο μέλλον. «Η κινεζική οικονομία δεν αναπτύσσεται όπως τα προηγούμενα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης με διψήφια νούμερα, αλλά σίγουρα περισσότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φ. Τράιερ.

Πηγή:DW, DPA
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου