Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017

Η Σκωτία ίσως γίνει η πρώτη χώρα που θα διαθέτει δωρεάν σερβιέτεςΠαρόλο που η περίοδος απασχολεί σχεδόν τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό, το ταμπού, η αποσιώπηση και το στίγμα γύρω από το ζήτημα εξακολουθούν να υφίστανται.


Η «period poverty», ένας καινούργιος όρος που προέκυψε για να περιγράψει την έλλειψη οικονομικής δυνατότητας για αγορά προϊόντων προσωπικής υγιεινής, είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα που απασχολεί γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με σειρά αναφορών, αυτή τη στιγμή υπάρχουν νεαρά κορίτσια που χρησιμοποιούν κάλτσες και χαρτί υγείας κατά τη διάρκεια της περιόδου τους κι άλλοι επιλέγουν να απουσιάσουν από το σχολείο εκείνες τις μέρες, επειδή δεν μπορούν να αγοράσουν κατάλληλα προϊόντα. Στη Βρετανία ο «φόρος στα ταμπόν» (tampon tax), που επηρεάζει περιθωριοποιημένες γυναίκες, κυρίως χαμηλότερων εισοδημάτων, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων καθώς ουσιαστικά η κυβέρνηση φορολογεί τις σωματικές λειτουργίες, χαρακτηρίζοντας ταμπόν και σερβιέτες ως «είδη πολυτελείας».

Ωστόσο η Σκωτία ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα που θα αναλάβει σοβαρή δράση στη μάχη απέναντι στην «φτώχεια της περιόδου», θεσπίζοντας την δωρεάν διάθεση προϊόντων προσωπικής υγιεινής. Σύμφωνα με το Sky News, η βουλευτής των Εργατικών, Μόνικα Λένον, έχει δρομολογήσει σχέδιο για σύστημα δωρεάν παροχής τέτοιων προϊόντων σε όλη τη χώρα. Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση της Σκωτίας παρουσίασε ένα πρότζεκτ στην πόλη Αμπερντήν, προσφέροντας δωρεάν προϊόντα σε άπορους πολίτες. Η δοκιμαστική πρωτοβουλία, που έγινε μέσω δωρεών ύψους 42.000 λιρών, εξασφάλισε πρόσβαση σε προϊόντα για την έμμηνο ρύση σε τουλάχιστον 1.000 άτομα.

«Η Σκωτία έχει την ευκαιρία να γίνει παγκόσμια ηγέτης στον τερματισμό της "φτώχειας περιόδου". Η πρόσβαση σε προϊόντα ατομικής υγιεινής θα έπρεπε να είναι θεμελιώδες δικαίωμα αλλά δυστυχώς στη Σκωτία γνωρίζουμε πως δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν αυτά που χρειάζονται. Γι' αυτό σκοπεύω θέλω να ωθήσω την κυβέρνηση να αναπτύξει ένα σύστημα που θα προσφέρει δωρεάν προϊόντα υγιεινής σε οποιονδήποτε τα έχει ανάγκη», δήλωσε σχετικά η Λένον. Όπως εξηγεί, η πρότασή της περιλαμβάνει επίσης τη υποχρεωτική δωρεάν διάθεση αυτών των προϊόντων και στις τουαλέτες από σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια.

«Το να έχεις περίοδο δεν θα έπρεπε να συντελεί στο να χάνεις μαθήματα. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας», καταλήγει η βουλευτής. Κάποια δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης συμμετείχαν σε αντίστοιχο πρότζεκτ δωρεάν διάθεσης από ταμπόν και σερβιέτες, το οποίο είχε τεράστια επιτυχία. Παρόλο που ο «φόρος στα ταμπόν» παραμένει στη Βρετανία, καταστήματα όπως τα Tesco και Waitrose πήραν την πρωτοβουλία να μειώσουν από μόνα τους τις τιμές και να καλύψουν τη διαφορά στο φόρο από ταμπόν και σερβιέτες. Συνοψίζοντας, σερβιέτες και ταμπόν είναι απολύτως απαραίτητα σε όσους έχουν περίοδο και θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα σε όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Η μειωμένη πρόσβαση σημαίνει πως οι γυναίκες θα πρέπει να παραλείπουν τρόφιμα για να αγοράζουν ταμπόν, να χρησιμοποιούν ρούχα και υφάσματα στο εσώρουχό τους για να αντιμετωπίσουν την ροή αίματος ή να εφαρμόζουν προϊόντα υγιεινής για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι πρέπει κινδυνεύοντας από το σύνδρομο τοξικού σοκ.

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου