Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Προκαλούν και πάλι οι Σκοπιανοί του ΚαναδάΝέα πρόκληση, πρώτης γραμμής, από τους Σκοπιανούς του Καναδά και τη γνωστή για τις ακραίες εθνικιστικές της θέσεις, αυτοαποκαλούμενη Καναδική «Μακεδονική» Ένωση, που και κατά το παρελθόν έχει διατυπώσει εμπρηστικές απόψεις και έχει γίνει πρόξενος τριβών και εντάσεων.
Την Τετάρτη 26 Ιουλίου δημοσιεύθηκε στην εθνικής κυκλοφορίας καναδική εφημερίδα Toronto Star ημισέλιδη καταχώριση, με την υπογραφή της «Μακεδονικής» Ένωσης, με την οποία προβάλλεται το ετήσιο φεστιβάλ του Ίλιντεν και το παραδοσιακό πικ νικ των Σκοπιανών στο Τορόντο, με μουσικές, χορούς και άλλα πολιτιστικά δρώμενα, την Κυριακή 6 Αυγούστου.
Στην καταχώριση που φιλοξενήθηκε στην καναδική εφημερίδα δεσπόζει, ακριβώς στο κέντρο της και με κόκκινο χρώμα, ένας παραχαραγμένος χάρτης των Βαλκανίων, που παρουσιάζει τη σημερινή Μακεδονία, από τη Θεσσαλία και την Ήπειρο έως τη Θράκη, ενσωματωμένη στο κράτος των Σκοπίων, υπό τον τίτλο «Εθνική ημέρα της “Μακεδονίας” – Ίλιντεν».
Η καταχώριση της Toronto Star ήταν φυσικό να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της ελληνικής ομογένειας σε ολόκληρο τον Καναδά. Δέκτης τέτοιων αντιδράσεων έγινε και ο Εθνικός Κήρυκας αργά το απόγευμα της Παρασκευής, από μέλη της παροικίας του Μόντρεαλ που έλκουν την καταγωγή τους από τη Δράμα, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας και τη Θεσσαλονίκη.
Σε επικοινωνία που είχε αμέσως ο Ε.Κ. με τις εδώ διπλωματικές Αρχές, πληροφορήθηκε ότι ήδη το Γενικό Προξενείο του Τορόντο προέβη σε διαμαρτυρία –αλλά και σε όλες τις άλλες προβλεπόμενες ενέργειες– περιγράφοντας την πλαστογράφηση της ιστορικής, γεωπολιτικής (και γεωγραφικής) πραγματικότητας, αλλά και τον αλυτρωτισμό που εκπέμπει η εν λόγω καταχώριση.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά.
Σχεδόν κάθε χρόνο η ίδια καταχώριση, με μικρές παραλλαγές, φιλοξενείται στην Toronto Star, ενώ το 2015 στο φεστιβάλ του Ίλιντεν ακούστηκαν κραυγές για «έξοδο της χώρας στα νερά του Αιγαίου» και συνθήματα όπως «Η Μακεδονία είναι δική μας. Είναι ο τόπος που οι παππούδες, οι πατεράδες μας κι εμείς γεννηθήκαμε». Με την υπόμνηση ότι «πρέπει ν’ αγωνιστούμε για την απελευθέρωση όλων των Μακεδόνων».
Έως το βράδυ της Παρασκευής στη στήλη διορθώσεων της Toronto Sun δεν υπήρχε κάποια αναφορά επανόρθωσης ή συγγνώμης για την καταχώριση η οποία, όπως έμαθε ο Ε.Κ., έχει ήδη κινητοποιήσει τις μακεδονικές ομογενειακές οργανώσεις στις επαρχίες του Οντάριο και του Κεμπέκ.
Οι Σκοπιανοί του Καναδά, για να ενισχύσουν τις αλυτρωτικές τους τάσεις και να δώσουν μια ψευδεπίγραφη επίφαση στους ισχυρισμούς τους, κάλεσαν φέτος στο Τορόντο την καθηγήτρια Ντραγκίτσα Ποπόβσκα η οποία και θα μιλήσει σε εκδήλωση για την εθνική ιστορία της χώρας παρουσιάζοντας στοιχεία για το πώς οικοδομήθηκε, σε βάθος αιώνων, η «μακεδονική» ταυτότητα.
Και όλα αυτά υπό το πρίσμα της δημοσιοποίησης του προσφάτου Συμφώνου Φιλίας ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Οι Βούλγαροι δεσμεύονται να στηρίξουν τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» –αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που υπάρχει στα επίσημα διμερή έγγραφα– ώστε η χώρα να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Μέχρι το πρωί της Κυριακής δεν είχε υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας (Zώης Μαρίνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου