Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017

Γερμανία: Ενισχύεται το AfD – Αφίσα του μήνυμα προς τους ΜουσουλμάνουςΣτη νέα δημοσκόπηση Deutschlandtrend του ARD η ένωση των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU χάνει μια μονάδα σε σχέση με την τελευταία σφυγμομέτρηση προ δυο εβδομάδων και υποχωρεί στο 38%. Δυο ποσοστιαίες μονάδες χάνουν την ίδια ώρα οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς, που βλέπουν τα ποσοστά τους να κατρακυλούν στο 22%.

Την ίδια ώρα ενισχύεται σημαντικά το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Το ξενοφοβικό κόμμα κερδίζει δυο μονάδες και σκαρφαλώνει πλέον στο 10%. Το διψήφιο ποσοστό που φέρεται να συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου θα του εξασφάλιζε την τρίτη θέση και επιπλέον, σε περίπτωση συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ CDU/CSU – SPD, τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης. Ενδεικτική είναι μια αφίσα του ξενοφοβικού κόμματος: «Μπούρκες; Εδώ θέλουμε μπικίνι. Γερμανία, τόλμησε» αναφέρει χαρακτηριστικά η προεκλογική αφίσα.Μεταναστευτικό, κοινωνικές ανισότητες και ασφάλεια

Ελαφρώς ενισχυμένο και το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) που λαμβάνει 9% (+1%) ενώ αμετάβλητα είναι την ίδια ώρα τα ποσοστά της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων (Grüne) με 9% και 8% αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ίδια δημοσκόπηση ποικίλουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων στο ερώτημα ποιες θα πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης. Το 12% απάντησε ότι αυτή θα πρέπει να ασχοληθεί καταρχάς με μεταναστευτικά ζητήματα, την επαναδιατύπωση του δικαιώματος ασύλου και τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για τη μετανάστευση.

Το 9% απάντησε την ίδια ώρα ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχει το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ φτωχών και πλουσίων, η θεσμοθέτηση και επιβολή φόρου πλουσίων και η καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και της φτώχειας.

Τέλος, για το 7% των ερωτηθέντων, μείζονος σημασίας ζητήματα είναι η εσωτερική ασφάλεια και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας.

Πηγή: Skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου