Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017

Τζιχαντιστής σκότωσε δύο και τραυμάτισε 8 άτομα στη ΦινλανδίαΈνας 18χρονος Μαροκινός είναι ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι, το απόγευμα της Παρασκευής, στην πόλη Τούρκου της Φινλανδίας.


Ο τζιχαντιστής την ώρα της επίθεσης φώναζε «Αλλαχού Ακμπάρ», δηλαδή «ο Θεός είναι μεγάλος», ιαχή των τζιχαντιστών.

Ο Μαροκινός σκότωσε δύο περαστικούς και τραυμάτισε οχτώ.

Η Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η επίθεση αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια.

Οι Φινλανδοί αστυνομικοί πυροβόλησαν τραυμάτισαν τον δράστη στον μηρό και στη συνέχεια τον συνέλαβαν.

Νωρίτερα, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε πέντε ανθρώπους σε έφοδο που πραγματοποίησε σε διαμέρισμα στο Τούρκου στη διάρκεια της νύχτας, στο πλαίσιο της έρευνας για το περιστατικό.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή έξι υπόπτους υπό κράτηση, τον κύριο ύποπτο και πέντε άλλους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αστυνομικός επιθεωρητής Μάρκους Λεν του εθνικού Γραφείου έρευνας.

«Ερευνούμε τον ρόλο αυτών των πέντε άλλων προσώπων, αλλά δεν είμαστε ακόμη σίγουροι αν έχουν σχέση (με την επίθεση) (…). Θα τους ανακρίνουμε, και θα μπορέσουμε να πούμε στη συνέχεια περισσότερα (…). Αλλά ήταν σε επαφή με τον κύριο ύποπτο», πρόσθεσε ο Λεν.

Σύμφωνα με τα φινλανδικά ΜΜΕ, ο άνδρας διάλεξε στην τύχη τα θύματά του, μια πληροφορία που δεν έχουν επιβεβαιώσει οι ερευνητές.

Ενήργησε επίσης μόνος, όμως οι Αρχές αναζητούν «ενδεχόμενους συνεργούς».

Η αστυνομία Αυνέλαβε χθες τον επιτιθέμενο λίγα λεπτά μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Τούρκου λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδας.

Η Εθνική Αστυνομία, που βρίσκεται σε συναγερμό, ανακοίνωσε χθες ότι αύξησε τον αριθμό των περιπολιών της.

Τον Ιούνιο, οι φινλανδικές υπηρεσίες ασφαλείας (Supo) αύξησαν κατά μία βαθμίδα την εκτίμησή τους για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, ανακοινώνοντας ότι εντόπισαν δραστηριότητα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που μπορεί να είχε στόχο τη Φινλανδία.

Ο κίνδυνος (τρομοκρατικής επίθεσης) που μέχρι τότε θεωρείτο «μηδαμινός» είναι πλέον «αυξημένος», βρίσκεται δηλαδή στη δεύτερη βαθμίδα σε μια κλίμακα τεσσάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου