Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017

Λευκωσία: 25χρονος δεν ήθελε να αποφυλακιστεί επειδή πεινούσεΕίναι άραγε δυνατές οποιεσδήποτε συνθήκες κι αν βιώνει ένας άνθρωπος στον έξω κόσμο να συγκεραστούν με το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας και να προτιμηθεί η παραμονή στις φυλακές; Η περίπτωση ενός 25χρονου που φαίνεται να βιώνει φτώχεια και ανέχεια ήρθε να αναδείξει ότι συνθήκες τέτοιες δυνατόν να είναι χειρότερες από αυτές που επισύρει ο εγκλεισμός στις φυλακές, καθώς ο νεαρός αυτός εκλιπαρούσε να μην τον αποφυλακίσουν όταν εξέπνευσε η ποινή του, επειδή στις φυλακές έβρισκε τουλάχιστον ένα πιάτο φαγητό.

Ο 25χρονος είχε καταδικαστεί στις αρχές του περασμένου Ιουλίου από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε 45 ημέρες φυλάκιση για κατοχή 7,8 γρ. κάνναβης, αδίκημα που διαπράχθηκε το 2015. Προχθές ήρθε η ώρα να αποφυλακιστεί, όμως τους δεσμοφύλακες περίμενε μια έκπληξη, που σίγουρα δεν συναντούν συχνά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός δεν ήθελε να φύγει και παρακαλούσε τους δεσμοφύλακες να τον κρατήσουν στις φυλακές, αναφέροντας ότι εκεί βρήκε φίλους, είχε κάτι να φάει και κάτι να ασχολείται. Εννοείται ότι του εξήγησαν πως κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει και έτσι με βαρετή καρδιά ετοίμασε τα πράγματά του για την αναχώρηση. Ωστόσο υπήρξε και αποκορύφωμα σε αυτή την ιστορία, αφού ο 25χρονος πριν φύγει ζήτησε να του επιτραπεί να πάει στο μαγειρείο για να φάει κάτι. Του το επέτρεψαν και ακολούθως αποφυλακίστηκε.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 25χρονος είναι άνεργος και προέρχεται από φτωχή οικογένεια, λόγω δε των κακών οικογενειακών του συνθηκών φοίτησε μόνο μέχρι τη δευτέρα τάξη του γυμνασίου.

Η περίπτωση του 25χρονου επαναφέρει στο προσκήνιο την απουσία κρατικής στήριξης τέτοιων ατόμων όταν αποφυλακίζονται και δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι. Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, μέσα από μια εμπεριστατωμένη μελέτη στην οποία αναδεικνύει την απουσία πρόνοιας για τέτοιους αποφυλακισθέντες, όπως και για ουσιοεξαρτώμενους, έχει προτείνει τη δημιουργία «Κέντρου Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων», όμως ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ζήτησε περαιτέρω τεκμηρίωση ως προς την αναγκαιότητα δημιουργίας του, καθώς και ακριβέστερη κοστολόγηση.


Πηγή: http://politis.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου