Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017

Ο υπ. Οικονομικών της Βαυαρίας αντιτίθεται στις προτάσεις Μακρόν για την ΕυρωζώνηΟ Μάρκους Σέντερ, κορυφαίο στέλεχος της συντηρητικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), βαυαρικού αδελφού κόμματος της κεντροδεξιάς Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την αντίθεσή του στα σχέδια του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, δηλαδή τον διορισμό Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών και τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού των χωρών της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Οι προτάσεις του κ. Μακρόν, ο οποίος εξελέγη στην προεδρία της Γαλλίας τον Μάιο, αντιμετωπίστηκαν με επιφύλαξη από την κ. Μέρκελ, καθώς πολλοί στο Βερολίνο θεωρούν ότι η εφαρμογή τους θα σήμαινε ότι η Γερμανία θα επωμιζόταν κοινά χρέη.

Ο Μ. Σέντερ, υπουργός Οικονομικών της τοπικής κυβέρνησης της Βαυαρίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel ότι ασφαλώς η Γερμανία πρέπει να μελετήσει το πώς μπορεί, μαζί με τη Γαλλία, να ενισχύσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Όμως αντιμετώπισε με σκεπτικισμό την ιδέα να διοριστεί υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, διότι βλέπει «με πολλή επιφύλαξη το κατά πόσον ένα επιπλέον πολιτικό αξίωμα αφ’ εαυτού θα βελτίωνε την αντικειμενικότητα των αποφάσεων» που λαμβάνονται.

Ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός πρόσθεσε επίσης ότι εάν διοριζόταν υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης και αποκτούσε δικαίωμα να επεμβαίνει στις δημοσιονομικές υποθέσεις των κρατών – μελών της στην περίπτωση που κυβερνήσεις δεν τηρούν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, αυτό θα αποτελούσε «τεράστια επέμβαση» στις εσωτερικές τους υποθέσεις.
Πηγή: TRIBUNE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου