Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Ο νέος ηλεκτρονικός γίγαντας της Γερμανίας βάζει στο μάτι την AmazonΗ νέα εταιρεία πώλησης ηλεκτρονικών ειδών της Γερμανίας, η Ceconomy, έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Ένας από τους στόχους της είναι να χτυπήσει την Amazon. Ωστόσο η δημιουργία του μεγαλύτερου λιανέμπορου ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι πιθανό να προκαλέσει κύμα συγχωνεύσεων κι εξαγορών .


Η μητρική εταιρεία της MediaMarkt και της γερμανικής Saturn, η οποία θα αρχίσει να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο την Πέμπτη, η οποία μέχρι χθες ανήκε στο group της Μetrο ¨όπως και οι προαναφερθείσες εταιρείες αλλά αποστάστηκε με την ελπίδα να να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό λιανεμπόριο.

«Θέλουμε να ηγηθούμε της ευρωπαϊκής ενοποίησης του συγκεκριμένου κλάδου»ανέφερε ο Πιέτερ Χας, διευθύνων σύμβουλος της νεοσυσταθείσας Ceconomy AG, σε συνέντευξή του στο Λονδίνο. Η εταιρεία έλαβε την Τετάρτη τελική έγκριση από το δικαστήριο για την δημόσια εγγραφή της.

Στην περίπτωση της Αμερικής όταν οι καταναλωτές στράφηκαν στην ευκολία – και συχνά στις χαμηλότερες τιμές – αγοράζοντας ψυγεία, φρυγανιέρες και μουσική online, οι αλυσίδες των ΗΠΑ όπως το Borders Group και το Circuit City έχασαν μεγάλο μερίδιο των πελατών τους , αφήνοντας τη Best Buy Co. και την Wal-Mart Stores Inc. να συναγωνίζεται με την Amazon.

Ακόμα κι επί ευρωπαϊκού εδάφους οι λιανέμποροι ηλεκτρονικών ειδών προσπάθησαν να ενισχύσουν την αγοραστική τους δύναμη και να συναγωνιστούν τις τιμές του γίγαντα των online πωλήσεων Amazon σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν.

Για παράδειγμα η Fnac της Γαλλίας, ένα κατάστημα που πουλούσε από βιβλία έως κάμερες αγόρασε πέρυσι την εγχώρια αλυσίδα συσκευών Darty με στόχο να σχηματίσει μια εταιρεία με έσοδα άνω των 7 δισ. ευρώ και περίπου 660 καταστήματα.

Η συμφωνία του 2014 στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε τη Dixons Carphone Plc, τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης της χώρας, με έσοδα ύψους 9,7 δισεκατομμυρίων λιρών (12,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για το 2016.

Ακόμα και η Ceconomy, η οποία δεν δρατηριοποιείτο στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέτυχε πέρυσι πωλήσεις μόλις 22 δισ. ευρώ, με περίπου το ήμισυ των πωλήσεων αυτών να προέρχεται από γερμανόφωνες χώρες.

Παρά τις καλές πωλήσεις που καταγράφονται στο σύνολο του συγκεκριμένου κλάδου, η βιομηχανία μοιάζει κατακερματισμένη ανά την Ευρώπη με τις μεγάλες αλυσίδες και τα καταστήματα να προσπαθούν να συναγωνιστούν την Amazon. Η Ceconomy αναφέρει ότι κατέχει την πρώτη θέση σε 9 από τις 15 χώρες που δραστηριοποιείται με τον διευθύνων σύμβουλό της να δηλώνει ότι η εταιρεία θέλει να γίνει ηγέτης σε όλες τις χώρες γιατί το «μέγεθος μετράει».

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ρωσίας, όπου η Metro παρακολουθούσε από απόσταση τον δισεκατομμυριούχο Μιχαήλ Γκουτσέριεβ να συνδυάζει την M.Video με δύο άλλες εταιρείες λιανικής πώλησης ώστε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο καταναλωτικό φορέα της χώρας με μερίδιο σχεδόν 30%.

Διαθέτοντας ποσοστό μικρότερο ή ίσο με 5% της συνολικής αγοράς η Ceconomy είναι δύσκολο να καταφέρει να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Χας στην συγκεκριμένη αγορά

Το ίδιο περιορισμένες είναι και οι δραστηριότητες της Ceconomy στη Σουηδία, όπου ανταγωνίζονται με μια μονάδα της Dixons Carphone και άλλους τοπικούς παίκτες οι οποίοι κινούνται εξίσου καθοδικά. Από την άλλη μεριά στην Τουρκία η Ceconomy αναπτύσσεται ταχύτατα και έχει προοπτικές να γίνει μία από τις μεγαλύτερες αγορές της εταιρείας, συμπλήρωσε ο Χας.

Ακόμη βέβαια κι όταν η Ceconomy βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των αγοραστών ο ανταγωνισμός παραμένει μεγάλος σύμφωνα με τον αναλυτή, του Bloomberg Intelligence, καθώς το προβάδισμά της είναι μικρότερο από τη θέση που κατέχει στις αγορές η Dixons Carphone.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου