Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Τα Η.Α.Ε. εξαρτώνται από το φυσικό αέριο του Κατάρ
Όταν εισάγεις από τον αντίπαλό σου σε μια διπλωματική διένεξη 2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, σε ημερήσια βάση, μέσω του αγωγού μήκους 364 χιλιομέτρων, τότε είναι φανερό ότι ο αντίπαλος έχει ένα καλό διαπραγματευτικό «χαρτί» στα χέρια του.

Αυτή είναι η κατάσταση ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Κατάρ, με το δεύτερο να τροφοδοτεί τα πρώτα και το φυσικό αέριο αυτό καλύπτει το 50% των αναγκών σε ενέργεια των Εμιράτων. Η κατάσταση γίνεται όμως ολοένα και πιο περίεργη.

Το Κατάρ έσπευσε να δηλώσει ότι τιμά τα συμβόλαιά του και δεν πρόκειται να σταματήσει να προμηθεύει τα Εμιράτα με φυσικό αέριο. Την ίδια όμως ώρα, η εμιρατινή αρχή με ευθύνη τη λειτουργία των λιμένων που υποδέχονται τα πλοία-τάνκερ, επέβαλε απαγόρευση στα πλοία με σημαία Κατάρ να επισκέπτονται για οποιονδήποτε λόγο τα λιμάνια των ΗΑΕ.

Λίγο αργότερα βέβαια, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν χαλάρωσαν, πιθανότατα μελετώντας καλύτερα τις δυνητικές συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας, δηλαδή το ενδεχόμενο το Κατάρ να σταματήσει σε αντίποινα να προμηθεύει τα ΗΑΕ με φυσικό αέριο.

 Πηγή: Defence Point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου