Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Πέθανε ο σπουδαίος σεναριογράφος Λευτέρης ΚαπώνηςΟ Λευτέρης Καπώνης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σεναριογράφους, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο ίδιος είχε γράψει σενάριο για δεκάδες επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές, μεταξύ των οποίων ήταν τα: Και οι Παντρεμένοι Έχουν Ψυχή, Τζιβαέρι, Εραστής Δυτικών Προαστίων, Δίψα, Άφρικα, Παλίρροια, Το Φτερούγισμα του Γλάρου, Η Αγάπη της Γάτας, Το Σημάδι Του Έρωτα, Ελλάς Το Μεγαλείο σου κ.α. Συνολικά, έγραψε σενάρια για 35 σίριαλ.

Στον κινηματογράφο είχε συνυπογράψει με τον Λευτέρη Ξανθόπουλο το σενάριο της επιτυχημένης ταινίας "Ο δραπέτης" του 1991.

Είχε γεννηθεί στη Γουριά Μεσολογγίου το 1947, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ήταν παντρεμένος με τη συγγραφέα Ελένη Ηλιάδου, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες.

Σε συνέντευξή του είχε πει, μιλώντας και τότε με χιούμορ, για το πρόβλημα υγείας του:

"Πήγα για ρευματοειδή αρθρίτιδα στα δάχτυλα και μου έκαναν ένα σωρό εξετάσεις για άλλα πράγματα. Ο γιατρός μου έδινε ένα 5% να έχω κάτι σοβαρό και τελικά είχα αυτό. Ήμουν στα Εφημερεύοντα και ο γιατρός ήταν μικρός και ό,τι είχε διαβάσει το εφάρμοζε. Μου είπε μια γιατρίνα πως είμαι πολύ τυχερός που έπεσα πάνω σε αυτόν που τα τσεκάριζε όλα. Όπως, επίσης, ήμουν τυχερός, γιατί με προειδοποίησε μια αρθρίτιδα. Τελικά το πρόβλημα το είχα στον πνεύμονα. (…) Ο γιατρός μου είπε πως αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα με τη χημειοθεραπεία. Με χτύπησε στην πλάτη και μου είπε πως είμαι ασφαλής".

Μάλιστα, όπως τόνισε, την ημέρα που ενημερώθηκε από τον γιατρό για το πρόβλημα υγείας του, δέχτηκε πρόταση να ξεκινήσει να γράφει το νέο κύκλο της σειράς "Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή". "Μόλις μου ανακοίνωσε ο γιατρός τι έχω, γύρισα σπίτι και την ίδια μέρα με είχα πάρει τηλέφωνο για να μου κάνουν την πρόταση από τον ΑΝΤ1. Λίγες ημέρες μετά κι ενώ μόλις είχα ξεκινήσει τις θεραπείες, με πήρα από άλλο κανάλι για άλλη δουλειά. Γέλαγα μόνος μου. Έλεγα, δε γίνονται αυτά".

"Η κωμωδία θέλει δραματικό υπόβαθρο, που έλεγε και ο Τσιφόρος. Εγώ δεν μπορώ να δω αυτή την τηλεόραση, θεωρώ τον εαυτό μου μαθητή του Τσιφόρου και θέλησα να συνεχίσω την τέχνη των "Παντρεμένων", γι' αυτό παίζεται ακόμη και μετά από 20 χρόνια", έλεγε ακόμη στην εφημερίδα Freddo.

"Αποχαιρετάμε τον σπουδαίο αγωνιστή της δημοκρατίας και άνθρωπο του πολιτισμού, τον σεναριογράφο Λευτέρη Καπώνη. Έναν από τους πολλούς γενναίους που αντιστάθηκαν με τη δράση του και τα κείμενά του στη χούντα των συνταγματαρχών. Που συνελήφθη για τη δράση του από το φασιστικό καθεστώς, καταδικάστηκε από το έκτακτο στρατοδικείο και εκτοπίσθηκε για δυόμισι χρόνια", αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στενός του φίλος, Πάνος Σκουρολιάκος.

"Είχε πολλά να δώσει ακόμα. Δυστυχώς, η ασθένεια ανέστειλε τη δραστηριότητά του και τέλος τον πήρε από κοντά μας. Θα τον θυμόμαστε πάντα για την αριστερή του επιμονή στα θεωρητικά του κείμενα, αλλά και στην πράξη, για το αστείρευτο χιούμορ και την καλή του διάθεση για τηνζωή, ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες της δικής του ζωής".

Πηγή: News247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου