Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Νέες απειλές κατά του Κατάρ από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – Μπαχρέιν

Συνεχίζεται η κλιμάκωση της έντασης στον Κόλπο, παρά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Κουβέιτ, αλλά και των ΗΠΑ, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν να αποστέλλουν νέο τελεσίγραφο στο Κατάρ ότι πρέπει να πάψει να υποστηρίζει τρομοκράτες και το Ιράκ, προειδοποιώντας με νέες κυρώσεις στην αντίθετη περίπτωση.

Ειδικότερα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απείλησαν την Πέμπτη να επιβάλλουν εμπάργκο στο Κατάρ, ενώ το Μπαχρέιν διαμηνύει στην Ντόχα ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς, «αν χρειαστεί θα επιβληθούν νέες οικονομικές κυρώσεις στο Κατάρ». «Η Ντόχα χρειάζεται να δεσμευτεί να αλλάξει, πέραν πάσης αμφιβολίας, την πολιτική της χρηματοδότησης ένοπλων ομάδων» δήλωσε, παρά τις διαψεύσεις των Καταριανών στο θέμα αυτό.

Ο Γκαργκάς δήλωσε στο γαλλικό δίκτυο France 24 television ότι περαιτέρω μέτρα θα έχουν τη μορφή «κάποιου είδους εμπάργκο» στο Κατάρ. «Αυτό που γίνεται δεν έχει να κάνει με αλλαγή καθεστώτος (στο Κατάρ), έχει να κάνει με αλλαγή πολιτικής, αλλαγή προσέγγισης» δήλωσε ακόμα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ.

Από μεριάς του, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Χαλίντ μπιν Άχμεντ αλ Χαλίφα εξήρε την προσπάθεια του εμίρη του Κουβέιτ να μεσολαβήσει για να επιλυθεί η κρίση, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές» για το Κατάρ.

Ο εμίρης του Κουβέιτ, ο Σεΐχης Σαμπάχ αλ Άχμαντ αλ Τζαμπέρ αλ Σαμπάχ, μετέβη στο Κατάρ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αφότου επισκέφθηκε το Ριάντ, στο πλαίσιο της διαμεσολαβητικής προσπάθειας που έχει αναλάβει για την εκτόνωση της κρίσης.

Ωστόσο, ο Χαλίντ μπιν Άχμεντ αλ Χαλίφα ξεκαθάρισε στην εφημερίδα Μέκκα ότι αμφισβητεί το κατά πόσον το Κατάρ θα αλλάξει στάση και συμπεριφορά.

«Ο εμίρης του Κουβέιτ είναι ένας αγγελιαφόρος του καλού, αλλά οι πολιτικές του Κατάρ δεν προσφέρουν (πιθανότητες) τα εγχειρήματά του να επιτύχουν» δήλωσε. «Δεν θα διστάσουμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και ο δρόμος είναι ανοιχτός για όλες τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατευτούμε έναντι του Κατάρ» τόνισε.
 Πηγή: Skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου