Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

H Γερμανία στήνει αθόρυβα ευρωπαϊκό στρατό
H Γερμανία, η Τσεχία και η Ρουμανία προέβησαν σιωπηλά σ' ένα σημαντικό βήμα προς μια κατεύθυνση που παραπέμπει σε δημιουργία ενός στρατού της Ε.Ε., αναφέρεται σε δημοσίευμα της διπλωματικής επιθεώρησης Foreign Policy, το οποίο ανέβηκε στο διαδίκτυο την Τετάρτη. Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα foreignpolicy.com, οι χώρες-μέλη ανακοίνωσαν την ενσωμάτωση και τον συντονισμό των ενόπλων δυνάμεών τους προς μια κοινή ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη.

Η συντάκτης, που υπογράφει το άρθρο, σημειώνει πως η ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού εμφανίζεται τακτικά στην επικαιρότητα, υπό τη μορφή δηλώσεων από αξιωματούχους της Ε.Ε., όμως σχεδόν πάντα αποδοκιμάζεται, είτε από αυτούς που τη θεωρούν ως «γραφική», είτε από αυτούς που δεν βλέπουν θετικά μια κίνηση που ενδεχομένως να περιέπλεκε τις σχέσεις της Ευρώπης με το ΝΑΤΟ. Όσον αφορά στην κίνηση των τριών χωρών, το δημοσίευμα ξεκαθαρίζει πως αυτό δεν σημαίνει πως οι στρατοί της Ρουμανίας και της Τσεχίας θα ενταχθούν στη Bundeswehr, ωστόσο μέσα στους επόμενους μήνες τα κράτη αυτά θα προσφέρουν από μία ταξιαρχία στον γερμανικό στρατό.
Συγκεκριμένα, η 81η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία θα ενταχθεί στη Μεραρχία Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης της Bundeswehr, ενώ η 4η Ταξιαρχία Ταχείας Ανάπτυξης της Τσεχίας, που έχει ήδη υπηρετήσει στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο (και θεωρείται ως η αιχμή του δόρατος του τσεχικού στρατού) θα ενσωματωθεί στη γερμανική 10η Τεθωρακισμένη Μεραρχία. Με αυτόν τον τρόπο, τα δύο κράτη ακολουθούν τα βήματα δύο ολλανδικών ταξιαρχιών, μία από τις οποίες έχει ήδη ενταχθεί στη Μεραρχία Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης, και άλλη μία που έχει ενσωματωθεί στην 1η Τεθωρακισμένη Μεραρχία του γερμανικού στρατού. Όπως δήλωσε στο Foreign Policy o Κάρλο Μασάλα, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Bundeswehr στο Μόναχο, η γερμανική κυβέρνηση «δείχνει πως είναι πρόθυμη να προχωρήσει την ευρωπαϊκή στρατιωτική ενσωμάτωση-ενοποίηση», παρόλο που αρκετά κράτη-μέλη δεν είναι έτοιμα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. η Γερμανία, φαίνεται να εργάζεται πάνω σε κάτι πολύ πιο φιλόδοξο: Τη δημιουργία ενός δικτύου ευρωπαϊκών «μίνι-στρατών» υπό την ηγεσία της Bundeswehr Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην ιδέα ενός στρατού της Ε.Ε. Σχεδόν κάθε φορά η τοποθέτησή του αυτή δεν έχει αντιμετωπιστεί θετικά- ακόμα και δεδομένης της εξόδου της Βρετανίας (η οποία ήταν παραδοσιακά αντίθετη σε αυτήν την κίνηση) από την Ένωση.

Παρ' όλα αυτά, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Γερμανία, φαίνεται να εργάζεται πάνω σε κάτι πολύ πιο φιλόδοξο: Τη δημιουργία ενός δικτύου ευρωπαϊκών «μίνι-στρατών» υπό την ηγεσία της Bundeswehr.

Εντός αυτού του πλαισίου, θα έπρεπε να υπενθυμιστεί και η προ μηνών πρόταση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ενταχθούν στον γερμανικό στρατό επαγγελματίες οπλίτες από άλλα κράτη της Ε.Ε. Η κατάσταση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καλή, συνεχίζει το δημοσίευμα. Το 1989, η κυβέρνηση της Δυτικής Γερμανίας δαπανούσε το 2,7% του ΑΕΠ στην άμυνα, ωστόσο μέχρι το 2000 το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο 1,4%, όπου και παρέμεινε για χρόνια. Μεταξύ του 2013 και του 2016 το ποσοστό αυτό ήταν στο 1,2%, μακριά από το 2% που ορίζει το ΝΑΤΟ. Σε αναφορά στη Bundestag (τη γερμανική Βουλή) το 2014, οι γενικοί επιθεωρητές παρουσίασαν μια πολύ κακή εικόνα: Τα περισσότερα ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού δεν λειτουργούσαν, ενώ από τα 64 του στρατού μόνο τα 18 ήταν κατάλληλα για χρήση. Για τη Ρουμανία και την Τσεχία η ένωση των στρατών σημαίνει πως οι ένοπλες δυνάμεις τους θα φθάσουν το επίπεδο εκπαίδευσης των γερμανικών, ενώ για την Ολλανδία σημαίνει ανάκτηση τμήματος της τεθωρακισμένης ισχύος της, αφού πώλησε τα τελευταία της τεθωρακισμένα το 2011.

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου