Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

Αυστραλία: Άρχισαν να υποχωρούν οι τιμές των σπιτιών στις μεγάλες πόλειςΣύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία, μειώθηκε κατά 0,5% ο αριθμός των επενδυτικών δανείων για τις αγορές ακινήτων.

Η μείωση των στεγαστικών επενδυτικών δανείων που χορηγούν οι τράπεζες ήταν η μεγαλύτερη κατά τους τελευταίοyς 10 μήνες και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της κτηματομεσιτικής αγοράς, οφείλεται –κυρίως- στις προσπάθειες της κυβέρνησης Τέρνμπουλ να μπλοκάρει τις ξέφρενες αυξήσεις των τιμών των σπιτιών - κυρίως στο Σίδνεϊ και την Μελβούρνη τα τελευταία χρόνια.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Αποθεματική Τράπεζα της χώρας, ανησυχούσαν γιατί πίστευαν ότι οι υπερβολικές αυξήσεις των τιμών των ακινήτων απειλούσαν να εκτροχιάσουν ολόκληρη την οικονομία της χώρας, που εδώ και 25 χρόνια βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν, επίσης, ότι η χορήγηση επενδυτικών στεγαστικών δανείων μειώθηκε κατά 48% από τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο οργανισμός CoreLogic, που καταγράφει τις διακυμάνσεις της κτηματαγοράς, είπε ότι οι τιμές των σπιτιών στο Σίδνεϊ, Μελβούρνη, Μπρίσμπαν, Περθ και Αδελαΐδα μειώθηκαν κατά 0,5% την περασμένη εβδομάδα και κατά 0,9% για ολόκληρο τον μήνα.

Τώρα, αν λάβουμε υπόψη μας και τα μέτρα που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στον προϋπολογισμό που κατάθεσε την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές των σπιτιών αναμένεται να μειωθούν περισσότερο μιας και η χορήγηση επενδυτικών στεγαστικών γίνεται αυστηρότερη.

Μεταξύ άλλων, ο νέος προϋπολογισμός δεν θα δίνει πια τη δυνατότητα στους επενδυτές ακινήτων να δικαιολογούν στην Εφορία τα ίδια ποσά που μπορούσαν να δικαιολογήσουν μέχρι τώρα, ενώ, παράλληλα, θα αυξηθεί ο φόρος που θα πρέπει να πληρώνουν οι ξένοι επενδυτές, όταν αγοράζουν ακίνητο στην Αυστραλία.

Ήδη, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Αυστραλίας αύξησαν κατά 0,25% τα επιτόκια των επενδυτικών δανείων και μείωσαν το ποσοστό του χρηματικού ποσού που θα χορηγούν σε επενδυτικά στεγαστικά δάνεια.

neoskosmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου