Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

23.000 «πιθανοί» τζιχαντιστές βρίσκονται στη Βρετανία

Περίπου 23.000 μουσουλμάνοι εξτρεμιστές διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και χαρακτηρίζονται από τις Βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ως πιθανοί τρομοκράτες, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ περίπου 3.000 από αυτούς ερευνούνται ως πιθανές απειλές. Η μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική απειλή στη Βρετανία έχει αποκαλυφθεί στον απόηχο της βομβιστικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, ενώ το πρόβλημα για τις Βρετανικές αρχές είναι ότι οι δυνατότητές τους δεν τους επιτρέπουν να παρακολουθούν πάνω από 3.000 άτομα την ίδια στιγμή.
Συγχρόνως η λίστα με τους πιθανούς τρομοκράτες συνεχώς ανανεώνεται. Όταν μπαίνει στη λίστα κάποιο άτομο που είναι μεγαλύτερος κίνδυνος οι έρευνες για μικρότερου κινδύνου άτομα σταματούν και μετακινούνται στην κατηγορία «πρώην άτομα ενδιαφέροντος». Το σύνολο των ατόμων που έχουν χαρακτηριστεί ως «υπολειπόμενος κίνδυνος» ανέρχεται στους 20.000 από το 2001.
«Το να έχεις 23.000 πιθανούς φονιάδες στην επικράτειά μας είναι τρομακτικό. Θα έπρεπε να διπλασιάσουμε την MI5, όπως έγινε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και να διευρύνουμε κατά χιλιάδες τον αριθμό αστυνομικών που ασχολούνται με τον κλάδο των πληροφοριών», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος σπουδών ασφάλειας και πληροφοριών του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ, Άντονι Γκλίς.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι ο τρομοκράτης που σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο στην πόλη του Μάντσεστερ παρακολουθούνταν από τις Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και η έρευνά του σταμάτησε λόγω μειωμένων πόρων αλλά και επειδή θεωρήθηκε ελάσσονος σημασίας απειλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου