Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

Ο Ελληνας πολιτικός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα που πολεμάει τον ΜαδούροΟ Μιγέλ (Μιχάλης) Μαλλιωτάκης, ο ελληνικής καταγωγής πολιτικός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα που μάχεται κατά του Μαδούρο, μιλάει αποκλειστικά στο iefimerida.

Την ώρα που διαδηλωτές πέφτουν νεκροί από σφαίρες στους δρόμους του Καράκας, από ένοπλους οπαδούς του Μαδούρο (colectivos), τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις μέχρι ο Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές.
Συνεργάτης του Ενρίκε Καπρίλες


Ο Μιγέλ Μαλλιωτάκης κατάγεται από την Κρήτη και είναι κεντρικό στέλεχος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα

Ο Μιγέλ Μαλλιωτάκης είναι κεντρικό στέλεχος του κόμματος της αντιπολίτευσης «Πρώτα Δικαιοσύνη» (Primero Justicia) στο οποίο ηγείται ο Ενρίκε Καπρίλες. Ο Καπρίλες είναι ο κοινός υποψήφιος όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο οποίος αντιμετώπισε τον Νικολάς Μαδούρο δυο φορές σε εκλογικές αναμετρήσεις. Το 2013, αμέσως μετά από τον θάνατο του Ούγο Τσάβες, ο Καπρίλες έχασε την εξουσία με οριακή διαφορά από τον Μαδούρο, αλλά στις βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2015 ο Καπρίλες αναδείχθηκε νικητής, δίνοντας έτσι για πρώτη φορά τον έλεγχο της Βουλής στην αντιπολίτευση.


Ο Μιγέλ Μαλλιωτάκης είναι και περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης στην περιφέρεια Βάργκας.

Σήμερα ο Καπρίλες είναι ο βασικός αντίπαλος του Μαδούρο, τον οποίο κατηγορεί ως «δικτάτορα» και «διακινητή ναρκωτικών» καλώντας τον να παραιτηθεί. Σε συνέντευξη που μου είχε δώσει πρόσφατα ο Ενρίκε Καπρίλες στη Βενεζουέλα, είχε δηλώσει με νόημα: «Εγώ δεν πιστεύω κανένας στην Ελλάδα και στην Ισπανία να θέλει στη χώρα του να συμβεί αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Αν κάποιος θέλει στη χώρα του τον Μαδούρο και το μοντέλο του πιστεύω ότι πρέπει να το ξανασκεφτεί γιατί ίσως έχει κάποιο πρόβλημα».
Ο Μιγέλ Μαλλιωτάκης εκτός από κεντρικό στέλεχος του κόμματος είναι στενός συνεργάτης του Ενρίκε Καπρίλες και περιφερειακός σύμβουλος στην περιφέρεια Βάργκας. Ο κ. Μαλλιωτάκης, ο οποίος κατάγεται από την Κρήτη, σε μια μικρή ανάπαυλα από τις μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους της Βενεζουέλας, δέχθηκε να μιλήσει στο iefimerida για τις δραματικές εξελίξεις στη λατινοαμερικάνικη χώρα του πετρελαίου και μάλιστα απευθύνει ένα μήνυμα και στην ελληνική κυβέρνηση.


Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Ενρίκε Καπρίλες με τον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη.

Ολόκληρη η συνέντευξη
Πιστεύετε ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο θα επιτρέψει την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα;
Δεν πιστεύω ο Μαδούρο να επιθυμεί την διεξαγωγή κανενός είδους εκλογών σήμερα στη χώρα. Όλα εξαρτώνται από την πίεση που θα ασκήσουμε με τις διαδηλώσεις μας και τις ειρηνικές μας πορείες αλλά και από τις χώρες του εξωτερικού που έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους και έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη σημερινή κατάσταση στη Βενεζουέλα.


Ο Μιγέλ Μαλλιωτάκης ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να μη στηρίζει το καθεστώς του Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Πιστεύετε θα επιτύχετε τον σκοπό σας;
Η Βενεζουέλα είναι μια χώρα που ιστορικά έχει επιτύχει πολλά. Από την εποχή της αποικιοκρατίας κανένας δεν κατάφερε να σταματήσει τον λαό μας όταν αποφάσιζε να κάνει μια αλλαγή. Αυτός ο ηρωικός λαός δεν θα επιτρέψει σε μια μικρή ομάδα, που έχει σφετεριστεί την εξουσία, να διαχειριστεί το μέλλον αυτής της υπέροχης χώρας.
Σήμερα η συντριπτική πλειονότητα του λαού αποφάσισε να αλλάξει πολιτικό και κοινωνικό μοντέλο. Ο Μαδούρο και η σκληρή δικτατορία του το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να καθυστερήσει το αναπόφευκτο, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τον ηρωικό λαό μας.

Ποια είναι τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για τα οποία βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν οι πολίτες;
Οι διεκδικήσεις μας είναι ξεκάθαρες. Να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι, να επιτραπεί να φθάσει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια και να διεξαχθούν ελεύθερες προεδρικές εκλογές. Θα παραμείνουμε στους δρόμους μέχρι να το πετύχουμε.


Ο Μιγέλ Μαλλιωτάκης με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Ενρίκε Καπρίλες.

Οι Έλληνες παρακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Τι έχετε να τους πείτε;
Να κοιτάξετε το δικό μας παράδειγμα. Η χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο, σήμερα δεν έχει φαγητό ικανό για να ταϊσει τον πληθυσμό της, είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο, είναι η χώρα που την κυβερνάνε άνθρωποι οι οποίοι κατηγορούνται από διεθνείς οργανισμούς ως διακινητές ναρκωτικών και τρομοκράτες.
Το μοντέλο της Αριστεράς συνήθως είναι πολύ ελκυστικό για εκείνους που δεν το έχουν βιώσει, αλλά για εμάς είναι μέρος της θλιβερής πολιτικής μας ιστορίας. Μην αφήνετε να σας κοροϊδεύουν με ψεύτικες υποσχέσεις για δήθεν δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, μην επιτρέπετε να σας λένε ψέματα με τους λαϊκίστικους λόγους τους, προτιμήστε εκείνες τις προτάσεις που βασίζονται στην αξιοκρατία και που δίνουν αξία στην ανθρώπινη ζωή.


Οπαδοί του κόμματος "Πρώτα Δικαιοσύνη" διαδηλώνουν στη Βενεζουέλα ζητώντας την παραίτηση του Μαδούρο.

Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα στελέχη του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στην εξουσία, στηρίζουν το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο…
Θέλω να πω στην ελληνική κυβέρνηση ότι οι ιδεολογικοί δεσμοί οδηγούν πάντα στην ίδια κατάληξη. Η κυβέρνηση μιας χώρας που είναι η κοιτίδα του πολιτισμού και που έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλα επιτεύγματα στον κόσμο δεν είναι δυνατόν να στηρίζει μια κυβέρνηση που είναι αγκιστρωμένη σε μοντέλα που αντιπροσωπεύουν το παλαιό. Αυτά τα μοντέλα αντιπροσωπεύουν ό,τι χειρότερο. Η Ευρώπη έχει υπάρξει και εκείνη θύμα θλιβερών κυβερνήσεων που εφάρμοσαν πολιτικές που μοιάζουν πολύ με αυτές του Νικολάς Μαδούρο και του Ούγο Τσάβες.
Η κυβέρνηση σας πρέπει να εγκαταλείψει αυτά τα παλαιά πρότυπα και να δώσει σε αυτή την τόσο όμορφη χώρα ευκαιρίες. Επενδύστε στους Έλληνες για να αναπτύξετε όλες τις δυνατότητες σας. Μη ξεχνάτε πως το πιο σημαντικό που έχετε δεν είναι ούτε η ιστορία σας, ούτε τα τοπία, ούτε οι υπέροχες παραλίες, αλλά οι άνθρωποι σας, η κοιτίδα του πολιτισμού δεν μπορεί να είναι δεμένη με παλαιά αποτυχημένα μοντέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου