Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Kαλύτερη πόλη για ποιότητα ζωής η Βιέννη - χειρότερη η Βαγδάτη

Η μεγαλοπρεπής πρωτεύουσα της Αυστρίας, η Βιέννη, κέρδισε για όγδοη σερί χρονιά την πρώτη θέση στον ετήσιο κατάλογο της εταιρείας συμβούλων Mercer των πόλεων που προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα ζωής. Στην τελευταία θέση εξακολουθεί να βρίσκεται η Βαγδάτη, η οποία θεωρείται η χειρότερη πόλη για να ζήσει κανείς.

Η έρευνα 231 πόλεων βοηθά εταιρείες και οργανισμούς να υπολογίσουν αμοιβές και επιδόματα δυσκολίας διαβίωσης για διεθνή στελέχη. Η εταιρεία κάνει χρήση δεκάδων κριτηρίων, όπως πολιτική σταθερότητα, περίθαλψη, παιδεία, εγκληματικότητα, αναψυχή και μεταφορικά μέσα. Η φετινή έρευνα διεξήχθη, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του 2016.

Τα παγκόσμια κέντρα Λονδίνου, Τόκιο, Παρισιού και Νέας Υόρκης δεν κατάφεραν να αναρριχηθούν ούτε στις 30 καλύτερες πόλεις, μένοντας πίσω από τις περισσότερες μεγάλες γερμανικές, σκανδιναβικές, καναδικές, νεοζηλανδικές και αυστραλιανές.

Η Σιγκαπούρη είναι η υψηλότερα βαθμολογημένη πόλη της Ασίας, στην 25η θέση, ενώ το Σαν Φρανσίσκο, στην 29η θέση, η καλύτερη των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην Αφρική η καλύτερη είναι το Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, στην 87η θέση.

Οι 1,8 εκατομμύρια κάτοικοι της Βιέννης ωφελούνται από την κουλτούρα των καφενείων και μουσείων, θεάτρων και πολλαπλών θεάτρων όπερας. Τα ενοίκια και τα μεταφορικά μέσα της πόλης, της οποίας η αρχιτεκτονική έχει επηρεαστεί έντονα από το παρελθόν της στο επίκεντρο της αυτοκρατορίας των Αψβούργων, είναι φθηνά συγκριτικά με άλλες δυτικές πρωτεύουσες.

Η Ζυρίχη, το Ωκλαντ, το Μόναχο και το Βανκούβερ ακολουθούν τη Βιέννη στον κατάλογο των πέντε πιο ευχάριστων πόλεων που μπορεί να ζήσει κανείς.

Η Βαγδάτη παραμένει στη τελευταία θέση στον κατάλογο. Τα κύματα της θρησκευτικής βίας έχουν ταράξει την ιρακινή πρωτεύουσα από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.

Εξι χρόνια αιματηρού πολέμου στη Συρία έφεραν τη Δαμασκό στην έβδομη από το τέλος θέση. Οι υπόλοιπες πόλεις στον… πάτο της λίστας είναι η Μπανγκί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, το Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής, το Χαρτούμ του Σουδάν και η Ντζαμένα του Τσαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου