Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Eπιχειρηματίας ξοδεύει εκατομμύρια στην Ουκρανία υπέρ της ΕλλάδαςΑπό την «ανίατη ασθένεια» της επίμονης φιλοπατρίας πάσχει ο Παντελής Μπούμπουρας, ένας αυτοδημιούργητος μεγαλοεπιχειρηματίας που τα τελευταία 20 χρόνια διέπρεψε ως κατασκευαστής στην Ουκρανία. Μόνο για το «Ελληνικό Πάρκο» που ο ίδιος οραματίστηκε και ήδη κατασκευάζει σε κεντρικό σημείο του ιστορικού λιμένα της Οδησσού, ξοδεύει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, ενισχύει διαρκώς και με κάθε τρόπο το -ισχυρό- ελληνικό στοιχείο στην Ουκρανία μέσω του Ιδρύματος Μπούμπουρα.

Οι τομείς της προσφοράς του είναι πολλοί και ποικίλοι: Περιλαμβάνουν από ανθρωπιστική βοήθεια και φάρμακα, έως την χορηγία της Demy, για τη φετεινή συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Θα έλεγε κανείς ότι εμπνέεται από την παράδοση των μεγάλων ευεργετών του ελληνικού έθνους, οι οποίοι κατά το πλείστον διέπρεψαν ως απόδημοι και διακατέχονταν από άσβεστο πάθος, από το «νόστιμον ήμαρ» που τους ωθούσε να πασχίζουν για το καλό της πατρίδας.

Παρομοίως, το καθήκον που φαίνεται να έχει αναθέσει στον εαυτό του ο κ. Μπούμπουρας τα τελευταία χρόνια, είναι να λειτουργήσει ο ίδιος, με κάθε μέσον που διαθέτει, ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δύο πατρίδες του, την φυσική, δηλαδή την Ελλάδα και τη θετή, την Ουκρανία, εφόσον σε αυτήν δημιούργησε την περιουσία του.
Πριν από μερικές ημέρες, χάρη στην πρωτοβουλία και τη γενναιοδωρία του Παντελή Μπούμπουρα, η Οδησσός έζησε στον παλμό της 25ης Μαρτίου: Με επίκεντρο το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας το οποίο συντηρεί ο ίδιος μέσω του Ιδρύματός του, διοργανώθηκε πλήθος εκδηλώσεων για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στην οποία η Οδησσός, ως έδρα της Φιλικής Εταιρείας, διαδραμάτισε κρίσιμης σημασίας ρόλο, εφόσον εκεί υπήρξε το αρχικό έναυσμα για τον ξεσηκωμό ενάντια στην τουρκική κυριαρχία. Παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, βουλευτών από την Ελλάδα, διπλωματών, παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων κ.α. η εθνική παλιγγενεσία γιορτάστηκε με τιμές και μεγαλοπρέπεια στη Οδησσό. Υπήρξε δοξολογία ανήμερα του Ευαγγελισμού στην ιστορική ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδος, πανηγυρικές ομιλίες, δεξιώσεις, καταθέσεις στεφάνων κ.λπ. Κυρίως όμως σε όσους είχαν την τύχη να βρεθούν το βράδι της 24ης Μαρτίου στην μεγάλη αίθουσα της Φιλαρμονικής της Οδησσού, αξέχαστη θα μείνει η συναυλία που έδωσαν ενώπιον εκατοντάδων Ουκρανών και Ελλήνων οι μουσικοί της παραδοσιακής μπάντας Εστουδιαντίνα με ένα ποικίλο πρόγραμμα αγαπημένων ελληνικών τραγουδιών. Οι ερμηνείες του Μπάμπη Τσέρτου, κυρίως όμως της Ελένης Βιτάλη συνεπήραν το κοινό που καταχειροκρότησε με έκδηλη συγκίνηση τους καλλιτέχνες.Διακριτικός πρωταγωνιστής των εορτασμών ήταν εμμέσως ο Παντελής Μπούμπουρας, καθώς αυτόν είχαν στον νου τους όλοι οι επίσημοι που εξεφώνησαν χαιρετισμούς. Οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στον απόδημο ελληνισμό, σε μήνυμά του που ανέγνωσε η γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Ουκρανία, κυρία Δέσποινα Κουκουλοπούλου περιποιήθηκαν τιμή στην προσφορά του κ. Μπούμπουρα, έστω και εάν δεν απευθύνονταν αμέσως σε αυτόν. Ο δε πρέσβυς της Ελλάδας στην Ουκρανία, κ. Γεώργιος Πουκαμισάς στη δική του ομιλία μέσα στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας τόνισε τα εξής: «Εμείς οι Έλληνες δεν χρειάζεται να περιμένουμε από τον ουρανό να μας στείλει κάποιον παράκλητο. Η ελληνική επανάσταση δεν είχε ως ηγέτη ούτε κάποιον Τζορτζ Ουάσινγκτον, ούτε Σιμόν Μπολιβάρ. Την Επανάσταση τη σχεδίασαν Έλληνες που ζούσαν στη διασπορά. Οι οποίοι είχαν γαλβανιστεί από το φιλελεύθερο πνεύμα της εποχής, έστω και εάν στο μεταξύ κυριαρχούσε η Ιερά Συμμαχία. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητά δυνάμεις από τον ελληνισμό της διασποράς, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίζουμε και να δικαιώνουμε το μεγάλο ρόλο που αυτή έχει παίξει στη σύσταση του ελληνικού κράτους».


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου