Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

Συνεργασία Καναδά - ΗΠΑ για τα αίτια της αυξημένης εισροής μεταναστών


Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ αποφάσισαν την Παρασκευή να συνεργαστούν για να κατανοήσουν τα αίτια της αυξημένης εισροής μεταναστών στο καναδικό έδαφος, ανακοίνωσε ο Καναδός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ραλφ Γκούντεϊλ έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέλι.

«Κανείς δεν προτείνει την ανέγερση τείχους κατά μήκος των καναδικών συνόρων», τόνισε ο Γκούντεϊλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σε μια ευθεία αναφορά στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κατασκευάσει ένα τείχος στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό.

Ωστόσο, αναλύονται τα «βιομετρικά και βιογραφικά δεδομένα» των αιτούντων άσυλο σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητό πώς οι μετανάστες έφτασαν στον Καναδά και προκειμένου να αποφευχθεί ένας πιθανός «τρομοκρατικός κίνδυνος».

Οι συναντήσεις του Κέλι με πολλούς Καναδούς υπουργούς έγιναν μακριά από τους δημοσιογράφους.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC ο Αμερικανός υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά ότι η αύξηση της εισροής μεταναστών στον Καναδά συνδέεται με το αντιμεταναστευτικό διάταγμα των ΗΠΑ.

Η πλειονότητα των μεταναστών που πέρασαν παράτυπα από τις ΗΠΑ στον Καναδά βρίσκονταν νόμιμα στο αμερικανικό έδαφος, «και πολλοί εξ αυτών βρέθηκαν στις ΗΠΑ για μικρό χρονικό διάστημα, λίγες ημέρες προτού έρθουν στον Καναδά», εκτίμησε ο Κέλι.

Εξάλλου «πραγματικά δεν κατανοώ» για ποιο λόγο οι μετανάστες ακολουθούν μια τέτοια πορεία από τη χώρα καταγωγής τους, πρόσθεσε.

Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ θα ανταλλάξουν δεδομένα προκειμένου να μάθουν «ποιοι εμπλέκονται, από πού ξεκινά το ταξίδι, πόσο χρόνο πέρασαν οι μετανάστες στις ΗΠΑ, τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μετανάστευση αυτή και πώς γίνεται», επεσήμανε ο Γκούντεϊλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου