Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

Εμιράτα: Φυλάκιση 10 χρόνια σε ακαδημαϊκό για αναρτήσεις στο TwitterΗ οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι δικαστήριο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καταδίκασε έναν διαφωνούντα πανεπιστημιακό καθηγητή να εκτίσει ποινή κάθειρξης 10 ετών διότι επιδόθηκε σε ακτιβισμό στο Διαδίκτυο, καταγγέλλοντας μια κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM μετέδωσε ότι εφετείο στο Αμπού Ντάμπι καταδίκασε έναν πολίτη των ΗΑΕ για τη δραστηριότητά του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Το πρακτορείο μετέδωσε μόνο τα αρχικά του, Ν. Α. Γκ.

Κατά την ίδια πηγή, το εφετείο επέβαλε την ποινή διότι ο κατηγορούμενος φέρεται να επικοινωνούσε «με μυστικές οργανώσεις που συνδέονται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους», να «δημιουργούσε λογαριασμούς σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και να δημοσιεύει φωτογραφίες και άρθρα που δυσφημούν σύμβολα του κράτους και αξίες της χώρας, τις πολιτικές της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και τις σχέσεις της με ένα αραβικό κράτος».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ο άνθρωπος που καταδικάστηκε είναι ένας γνωστός διαφωνών, ο Νάσερ μπιν Γάιθ.

«Επιβάλλοντας αυτή την απίστευτη ποινή για απλές αναρτήσεις στο Twitter, οι αρχές δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας: όσοι εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους στα ΗΑΕ σήμερα διακινδυνεύουν (να τους επιβληθούν) βαριές ποινές», ανέφερε η Λιν Μααλούφ, υποδιευθύντρια του τμήματος έρευνας για τη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Αμνηστίας.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιες αναρτήσεις του μπιν Γάιθ –ο οποίος χρησιμοποιούσε συστηματικά το Twitter ως τη σύλληψή του τον Αύγουστο του 2015– οδήγησαν στην καταδίκη του.

Οι αρχές στα ΗΑΕ, έναν τουριστικό και εμπορικό κόμβο, ελάχιστη ανοχή δείχνουν έναντι των επικρίσεων σε βάρος της μοναρχίας ή της κυβερνητικής πολιτικής και αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη εχθρότητα τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

Φωτογραφία: amnesty.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου