Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Μυστήριο με το ραδιενεργό ιώδιο που ανιχνεύθηκε στην ΕυρώπηΜυστήριο παραμένει ο εντοπισμός ποσότητας ραδιενεργού ιωδίου που εξαπλώθηκε τον προηγούμενο μήνα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν από πού έχει προέλθει αποκλείοντας ωστόσο το πυρηνικό ατύχημα.

Πρόκειται για ίχνη ραδιενεργού ιωδίου-131 που αρχικά καταγράφηκαν στα σύνορα Νορβηγίας-Ρωσίας στις αρχές Ιανουαρίου και στη συνέχεια ανιχνεύθηκαν στη Φινλανδία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Οι αρμόδιες αρχές επισημαίνουν ότι η διαρροή είναι πρόσφατη καθώς το ιώδιο-131 έχει μικρή διάρκεια ζωής, όμως οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να βρεθεί άμεσα η πηγή διαρροής.
Όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η γαλλική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας IRSN, σύμφωνα με το Science Alert, η ποσότητα του ραδιενεργού ιωδίου στην ατμόσφαιρα των ευρωπαϊκών χωρών δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, ενώ πλέον η ποσότητα έχει επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα.

Καθώς η διαρροή παραμένει μυστήριο, τα σενάρια συνωμοσιολογίας δίνουν και παίρνουν με ορισμένους να υποστηρίζουν πως το περιστατικό οφείλεται σε πυρηνική δοκιμή της Ρωσίας ή σε πυρηνικό ατύχημα στην Αρκτική. Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ειδικοί το ραδιενεργό ιώδιο σε αυτή την περίπτωση θα ανιχνευόταν μαζί με άλλα ραδιενεργά υλικά.

Πιο πιθανή εξήγηση είναι η διαρροή από κάποια φαρμακευτική εταιρεία καθώς το ραδιενεργό ιώδιο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του θυρεοειδή (αν και σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί καρκίνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου